CA2021 – KB.APT – Kemal begova.Apartment, Dunja Krvavac i Nikola Ostojić
 • 2021-10-14
 • Ove sedmice predstavljamo vam idejni projekt jednog stana s pogledom na Trebević u Kemal begovoj ulici u Sarajevu autora Dunje Krvavac i Nikole Ostojića, koji se ove godine našao u užem izboru za godišnju izložbu Collegium Artisticum 2021 – Arhitektura.

  Tri klijentova zahtjeva; omogućenje što više prostora za skladištenje i iskorištenje kapaciteta stana koji omogućava njegova nekarakteristična svijetla visina; posebno pažljivo programiranje prostora terase i njegovo povezivanje sa kuhinjom i dnevnim boravkom; te opremanje dječije sobe za mlađeg sina tako da i stariji sin može da spava u njoj po potrebi; autori su upakovali u uspješan projekat koji je pokazao prostorne i dizajnerske kvalitete prepoznate od strane stručnog žirija.

  Koncept projektovanja prostora bazirao se na dva aspekta: da dizajn namještaja bude unificiran sa posebnim fokusom na efikasnoj proizvodnji svih elemenata i da doživljaj stana bude jasno fokusiran na prelaz unutarnjeg u vanjski prostor.
  Cilj je bio kreirati transformabilan prostor koji će klijentu omogućiti više od jednog scenarija korištenja.

  Za dio stana koji se tretira kao javni, baza je postavljena u kuhinji iz koje se dalje grana trpezarija, dnevni boravak i jasna komunikacija prema terasi. Unutrašnja trpezarija je svedena na minimum, a uloga glavnog prostora za objedovanje je dodjeljena terasi. Terasa je fokus doživljaja prostora pa tako ona preuzima ulogu primarnog prostora za odmor, dok dnevni boravak ima sekundarnu ulogu u ovoj funkciji koja mu je dodjeljena isključivo zbog sezonskih klimatskih promjena.

  Privatni prostori, glavna spavaća i dječija soba dijele sve dizajnerske karakteristike javnog dijela stana s tim da je ovdje najveći fokus stavljen na iskorištavanje svijetle visine za kreiranje prostora za skladištenje. Izazov sa ovim prostorijama je bio prvenstveno u tome kako programirati sve potrebne funkcije na izuzetno maloj površini. Ovdje ponovo ulogu igra terasa koja se proteže cijelom širinom stana te ima komunikaciju, ne samo sa dnevnim boravkom, već i sa svakom od spavaćih soba pa se njihova mala površina kompenzirala komunikacijom sa vanjskim prostorom.

  Vanjski prostor terase je isprogramiran kao staklena bašta koja se može koristiti tokom cijele godine. Sa svoje istočne i zapadne strane je ozidan, dok je prema jugu zatvoren staklenim paravanima koji se po potrebi mogu rastvoriti. Dodatna bitna karakteristika terase jeste njen pravougaoni oblik sa naglašenim dužim stranama te reduciranim kraćim. Autori su jednim elementom vizualno povezali cijeli prostor terase ali u isto vrijeme taj element daje dodatnu funkcionalnu vrijednost. Taj element je definisan kao element za sjedenje u vidu izdužene drvene sećije -U- oblika sa mogućnošću skladištenja. Provlačenjem sećije cijelom dužinom terase, omogućen je dodatni prostor vani za sve prostorije koje imaju komunikaciju sa terasom, posebno sa kuhinjom (kroz dnevni boravak) i dječijom sobom.

  Koncept je ogoljen u potpunosti od suvišnih arhitektonskih izričaja te je fokusiran na kreiranje snažne baze koja svoj puni potencijal doživljava tek sa početkom korištenja prostora. Autori su time kreirali funkcionalan prostor koji odgovara jasno iskomuniciranim potrebama klijenta bez da ih se zasiti bespotrebnim kičerajom koji se zadnjih par godina nameće kao dizajn enterijera. Personalizacija svakog od prostora je u potpunosti prepuštena klijentu ali je bilo bitno omogućiti im kvalitetnu i efikasnu bazu.

  Podjećamo i na komentar stručnog žirija izložbe Collegium Artisticum 2021 – Arhitektura u sastavu Mirne Pedalo, Margite Grubiša i Maline Čvoro: “KB.APT je rad koji je ponudio višu razinu promišljanja enterijera. Rad je prikazao vrlo kvalitetnu analizu stambenog prostora i korisnikovih potreba, na inovativan način maksimalno iskoristio datosti zatečenog prostora, ponudio fleksibilno i transformabilno rješenje, te ekstenziju i povezivanje zatvorenog kroz otvoreni prostor. Vrlo promišljeno i kvalitetno rješenje, kojeg žiri pohvaljuje i može samo poželjeti uspješnu realizaciju.”

  Projekt je trenutno u statusu ideje, a izvođenje se planira na ljeto 2021. godine.

   

  Podijeli

  Iz arhive