CA 2021 – Terra bar and Restaurant, Mak Vuk
  • 2021-11-18
  • Danas Vam donosimo jednu priču isprčanu kroz enterijer. Ogleda se u bogatoj materijalizaciji i upotrebi široke lepeze materijala koja međusobno pravi jednu divnu koheziju. Prožimanje “sirovih hladnijih” i “klasičnih toplijih” je ono što mu daje lični pečat i prepoznatljvost. Uptreba cigle, drveta, metala i sličnih materijala u ovom uređenju osvaja zato što su se na taj način u prostor ubacile grube, ali atraktivne teksture, njihova zemljana paleta boja čini ih odličnim. Kako i sam autor navodi: Dizajn enterijera ima uticaja na sve nas, na nasu sreću i blagostanje, bitno određuje kako ćemo provoditi vrijeme u određenom prostoru, kako ćemo se osjećati u određenom prostoru, a da nismo toga ni svjesni. Određeni prostori nam više odgovaraju u jednim terminima nego u drugim, posle nekih se osjećamo punijim u nekim praznije, nekada i ne znamo konkretan razlog zašto se stalno negdje vraćamo, i ne razmišljamo svjesno da je to često zbog određenog enterijera. Terra /zemlja /majka priroda nešto što svi imamo zajedničko i što dijelimo. Od neke rane faze razmišljanja o samom konceptu restorana proistekao je iz tih prostornih formi same lokacije i zadatka, to smo posmatrali kao babuške iz jedne sekvence u drugu. Gledajući tlocrtno imamo 4 segmenta, prostorno gledajući da kafanu i restoran i ne baš atraktivno jer u suštini šta je kafana nego druženje i interakcija između ljudi. Analizirajuci tako prostorno krenuli smo od jednog materijala od nečega zajedničkog za čitav prostor. Ulazni koktel dio koji smo povezali sa materijalima kamen-čelik. Srednji dio gdje preovladava drvo, posmatrali smo kao dnevni boravak prostora, dio koji sve spaja. Poslije njega je dio u kojem preovladava boja cigle, lounge dio. Iako prostor podijeljen čini jednu cjelinu, materijalima koji se prožimaju kroz sve dijelove.

    Podijeli

    Iz arhive