CA 2021 – Stan MB Sarajevo, Dina Šamić i Nermina Zagora – Firma
  • 2021-12-02
  • Na godišnjoj izložbi Collegium Artisticum 2021 – Arhitektura ove godine u uži izbor smo imali čast uvrstiti 22 izvanredna rada u nekoliko kategorija. Stručni žiri je danonoćno vijećao i proučavao pristigle radove kako bi objektivno ocijenio i javnosti predstavio samo najkvalitetnije ideje i ostvarenja u protekloj, za arhitekturu kao i za ostala područja ljudskog djelovanja, iznimno teškoj godini. Jedan od posljednjih, ali ne i manje vrijednih projekata je stan MB u centru Sarajeva čiji dizajn i realizaciju potpisuju Dina Šamić i Nermina Zagora iz dobro poznatog studija Firma.

    Stan MB se nalazi u kolektivnoj stambenoj zgradi u središtu Sarajeva, koja se po svojim arhitektonskim i stilskim odrednicama svrstava u ranu modernu između dva svjetska rata. Stan zauzima površinu od 75 m2 i orijentisan je u pravcu istok-zapad. U analizi dispozicije zatečenog stanja uočavaju se dvije cjeline: na istoku su smještene dvije prostrane sobe koje su međusobno povezane dvokrilnim vratima, dok se na zapadu nalaze ulazni hol, toalet, trpezarija, kuhinja i kupatilo. U zatečenom stanju, kuhinja je bila poddimenzionirana, a kupatilo i zahod su bili međusobno razdvojeni. Poseban izazov u rješavanju organizacije ovog stambenog prostora je optimiziranju hodne linije obzirom na poziciju ulaza u krajnjem uglu jugozapadnog dijela stana. Također, bilo je potrebno adekvatno pozicionirati i proporcionirati pojedine prostore, u skladu sa savremenim potrebama budućih korisnika.

    U novoprojektvanom rješenju, formiran je ulazni hol salonskog tipa iz kojeg se pristupa novom, prostranijem kupatilu i spavaćoj sobi, a hodnik dalje vodi ka jedinstvenom prostoru kuhinje i trpezarije koji je povezan sa dnevnim boravkom. Položaj instalacija je uslovio lociranje sanitarija, a samim tim i položaj spavaće sobe, što je rezultiralo relativno dugom hodnom linijom koja vodi od ulaza do dnevnog boravka. Kako bi se naglasila javna stambena zona, koncept enterijera je baziran na ostvarivanju kontinuiteta polukružne veze ulazni hol-komunkacije-trpezarija-kuhinja, u pogledu materijalizacije poda i zidnih ploha. Dizajn ugradbene opreme je „organski“ integrisan u enterijer, i zamišljen je kao apstraktna trodimenzionalna kompozicija horizotnalnih i vertikalnih volumena i ploha, rezultirajući sa dinamičnom izmjenom prostornih sekvenci.

    Podijeli

    Iz arhive