CA 2019 VIKENDICA VLAŠIĆ, Vlašić
 • 2019-11-14
 • Projekt VIKENDICA VLAŠIĆ na Vlašiću odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2019 u kategoriji Ideje.

  Projekt: VIKENDICA VLAŠIĆ, Vlašić
  Autor: Josip Ledić – Ledić Arhitektura

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe).

  Vikendica Vlašić idejno je rješenje vikend kuće predviđene za boravak do 5 osoba u sklopu koje su isprojektirane prostorije za spavanje na spratu, te kuhinjom i trpezarijom sa tehničkim prostorijama za odlaganje u prizemlju. Ono što daje specifičnost prostora, kao vrlo karakterističan dio tradicionalne Bosanske kuće, jeste njeno ognjište koje zauzima i najveći dio dispozicije i proteže se kroz dvije etaže.


  Volumen objekta veoma je specifičan za ova planinska područja i svojim snažno izraženim vertikalama i strmim krovom evocira sjećanje na dobro poznate slike i forme s kojima se čovjek susreće i koje prepoznaje. Ipak, ono što je doprinijelo izgledu i dalo dašak suvremenosti u tradicionalnu formu jeste neuobičajen volumen koji sa svojim staklenim portalom prožima formu te ju nadopunjuje ostavljajući fantastične vizure iz unutrašnosti prema planini.

  Na ovaj je način još jednom stavljen naglasak na ognjište, kao centralno mjesto okupljanja i druženja kako u dispozicionom rješenju tako i u volumenu gdje je postignut sklad između čovjeka i kuće, odnosno doma i prirode.


  Ovakav način tretiranja objekta postaje dobar primjer poštivanja tradicionalne forme i integriranja suvremenih dodataka.

  Podijeli

  Iz arhive