CA 2019 URBAN FOREST, Caffe-picerija sa igraonom i salonom zabave, Mostar
 • 2019-10-31
 • Projekt URBAN FOREST Caffe-picerija sa igraonom i salonom zabave u Mostaru, odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2019 u kategoriji Realizacija/enterijeri.

  Projekt:  URBAN FOREST Caffe-picerija sa igraonom i salonom zabave, Mostar
  Autor: Anel Jakirović

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe).

  Predmetni objekat se nalazi u Mostaru, naselje Zalik, koje se nalazi na sjevernom ulazu u grad. Ovaj predio je popunjen iskljućivo stambenim objektima za kolektivno stanovanje raznih spratnosti. Oduvijek je težilo prema urbanom i kvartovkom načinu življenja i ponašanja. Koncept ovog objekta je stvaranje jednog urbanog familijarnog centra za sve uzraste, preko različitih sadržaja i aktivnosti. Dizajn je koncipiran na uvođenju kvartovske kulture u enterijer u kombinaciji sa industrijskim stilom.

   

  Oslikavanje zidova grafitima i muralima određenih sadržaja i poruka, je privuklo veliki broj mladih, koji su se pronašli u ovim detaljima, te promijenilo svijest srednjovječne i starije publike. Objekat  i stvorena energija u i oko njega je promijenio cjelokupni  kvart u pozitivnom smjeru, te vratilo “raju” na određenu lokaciju, kao i poštivanje starijih i mlađih međusobno, te razvijanje ulične umjetnosti raznih pravaca.

   

   

  Iako živimo u procesu digitalizacije, materijalnog i wirelless druženja, moguće je uz malo truda, želje i ideje vratiti se makar na par sati dnevno u neke dane i predjele, koji će nas učiniti ljudima, prijateljima, dodiru, osmjehu. Prostor je u startu bio razvučen na 4 nivoa, vođeno tom idejom se i formiralo 4 zasebne,  ali fizički povezane cjeline. Došlo je do formiranja jednog slobodnog dizajniranog prostora sa izuzetnom hranom, prostorom za igranje igrica i drugih društvenih igara, predjela za dječiju radionicu sa kafeterijom za roditelje i dječije igraone.

   

   

  Podijeli

  Iz arhive