CA 2019 Ugostiteljski objekat Korzo, Derventa
 • 2019-08-29
 • Projekt Ugostiteljski objekat Korzo u Derventi, odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2019 u kategoriji  Realizacija/enterijeri.

  Projekt: Ugostiteljski objekat Korzo, Derventa
  Autor: Damir Dautbegović, Belma Jusufović, Igor Tomić – Gepek studio

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  Smješten u gradu Derventi, restoran Korzo prvobitno je bio napuštena diskoteka, koja je zahtjevala cjelovito uređenje objekta, ukupne površine od 200 kvadrata. Cilj je je bio kreirati savremeno i ugodno okruženje, u kojem će korisnici u potpunosti uživati – u hrani, vinu i u ambijentu. Restoran se nalazi u centru Dervente, pored pješačke zone. Ideja objekta jeste da postane centralna tačka okupljanja, poput gradske kafane u kojoj nema starosnih barijera.

  Put do tlocrtnog rješenja nije bio jednostavan, iz razloga što nije bilo mogućnosti za centraliziranje šanka, koji je najbitnija tačka ugostiteljskog objekta. Centralno su postavljeni toaleti i kuhinja i kreirana je kružna osnova. Prostor je podijeljen na četiri zone; kafić, restoran, slastičarna i prostor na spratu koji može biti dječija igraonica. U enterijeru je bitno postići koherentnost funkcije, forme i materijalizacije.

  U restoranu Korzo jedinstvo je postignutno svijetlim drvetom hrasta, te furnirom. Kreiranjem obloga od letvica, sa naglašenim ritmom, postigao se osjećaj lakoće. Pored drveta, zid od stare cigle u bijeloj boji unosi osjećaj ugodne, tople atmosfere, koja je u skladu s namjenom objekta.

  Savremenu notu u prostoru naglašavaju elementi namještaja i enterijera u kombinaciji HPL ploča i kaljenog stakla. Različite zone objekta su naglašene varijacijama u materijalizaciji i primjenom tonova – nježni, pastelni tonovi osvježavaju teksturu drveta, dok jarki tonovi stvaraju prostorne akcente. Rješenje enterijera skupa sa određenim građevinskim intervencijama doveli su do uspješne kolaboracije između korisnika, investitora i projektanata u čemu se ogleda kontinuitet uspješnog rada.

  Podijeli

  Iz arhive