CA 2019 STAN RADIĆEVA, Sarajevo
 • 2019-09-05
 • Projekt STAN RADIĆEVA, Sarajevo, odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2019 u kategoriji  Realizacija /enterijeri.

  Projekt: STAN RADIĆEVA, Sarajevo
  Autor: Adnan Čeliković

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  Projekat enterijera stana u Radićevoj ulici, Sarajevo zahtijevao je prostorni i estetski redizajn, u skladu sa potrebama tročlane porodice kao korisnika istog. Dizajnu prostora je pristupljeno kroz njegovu reorganizaciju i povezivanje prostorija, te stvaranje odvojenih prostorija za spavanje, sa pratećim sanitarijama.

  Kroz stvaranje funkcionalnih, svijetlih i neutralnih površina, na svih šest ploha većine prostorija, ideja je bila u stvaranju elegentnog, viševremenskog i svijetlog prostora. Kao takav on daje okvir u kojem lični dodir njegovih stanara dolazi do izražaja.

  Neutralne površine kombinovane su sa teksturom opeke i tamnog drveta koje u njenom kontrastu daju toplinu prostoru, te sa pažljivim odabirom tekstura u prostorijama sanitarija. Sav namještaj biran je u skladu sa istom idejom – da se prostor što više oslobodi, te ostavi na dodatni uticaj vremena korištenja stana i promjena u skladu sa životnim potrebama njegovih korisnika. U isto vrijeme, veliki broj komada recikliran je i iskorišteni su komadi prethodno korišteni, ali redizajnirani u skladu sa novim prostorom.

   

  Podijeli

  Iz arhive