CA 2019 PORODIČNA KUĆA – VILA SLATINA, Sarajevo
 • 2019-07-25
 • Projekt Porodična kuća – Vila Slatina u Sarajevu, odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2019 u kategoriji Realizacija.

  Projekt: Porodična kuća – Vila Slatina, Sarajevo
  Autor: Riad Drino

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  Objekt se nalazi nadomak Sarajeva, u naselju Poljine ‐ Slatina. Teren je u padu od istoka ka zapadu s pristupnom saobraćajnicom na istočnoj strani parcele. Parcela je površine oko 12.000 m². S parcele se pruža lijep pogled ka gradu ka istoku te Vogošći na zapadu, s osunčanjem tokom cijelog dana, sto parceli daje posebnu vrijednost. Konfiguracija terena je uslovila da objekt bude spratnosti suteren i prizemlje kako bi se što bolje pratio nagib terena te obezbijedilo sigurno temeljenje. Sam objekt je nepravilnih dimenzija, gdje je suteren 20 x 9 m, a prizemlje 23 x 10.5 m. Duža strana objekta je u smjeru sjever jug kako bi se dobio što širi front s pogledima istoku i zapadu. Saobraćaj u mirovanju je uz objekt, riješen u vidu parkinga za dva automobila za dnevne potrebe parkiranja, na nivou prizemlja te dvije garaže u suterenu za potrebe dužeg garažiranja vozila.

  Ulaz u objekt je na nivou pristupne saobraćajnice. Na nivou prizemlja su smješteni prostori ulaznog hola, kuhinje, trpezarija, dnevnog boravka, dijela za gledanje TV‐a, roditeljske spavaće sobe s garderoberom i kupatilom,  dvije dječije sobe, kupatilo i vešeraj. Prostor kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka su jednistven prostor s izlazom na natkrivenu terasu s roštiljem i pećnicom s koje se pruža lijep pogled na zapad. Iz prostora dnevnog boravka obezbijeđen je stalni pogled na jug, zapad i istok kroz velike fiksne staklene stijene. Iz prostora prizemlja dvokrakim stepeništem silazi se u suteren u kojem su smještene dvije garaže, kotlovnica, ostava, garderober te apartman s kupatilom i kuhinjskom nišom. Svi prostori su okrenuti ka zapadu, a apartman i garaže imaju direktan izlaz na pristupni put na zapadnoj strani objekta. Uz objekt je i vanjsko stepenište kojim se može sići na nivo suterena.
  Ukupna korisna površina objekta je oko 350 m².

  S obje strane objekta su terase, jedna natkrivena, druga otvorena. Ispod terasa su izvedene cisterne za skupljanje kišnice u količini od 100 m3 za potreba zalijevanja voćnjaka. U konstruktivnom smislu objekt je izveden kao kombinacija armirano-betonskih ploča, stubova i greda s nosivim i pregradnim zidovima od opečnih blokova raznih debljina. Krovna konstrukcija je zbog velikih raspona izvedena od čelika i drveta. Izolacija u ravni krova je debljine 30 cm. Fasadna izolacija je debljine 15 cm s završnim slojem silikatne žbuke bijele boje. Na nivou suterena, fasadna obloga je od kamena debljine 10 cm. Fasadna stolarija je od ariša, izvana bojena tamno smeđe.

  Unutrašnje podne obloge su od parketa toniranog u željenu nijansku. Vrata, plakari i ostali drveni elementi enterijera su izvedeni u završnoj obradi kao furnir od tikovine. Zidovi su zavisno od namjene obrađeni malterom i bojeni bijelo ili obloženi porculanskom keramikom. Cjelokupni enterijer je izveden u jednostavnim linijama i u nekoliko nijansi drveta, zida i keramike što doprinosi jednostavnosti i ne odvlači pažnju od pogleda kroz prozore što je glavni kvalitet ove pozicije na kojoj je objekt izgrađen.

  Krovna obloga je pocinčani lim, tamne boje. Sve drvene vidljive fasadne površine su od borovine bojene tamno kao što su i prozori. Krov je većim dijelom jednovodni. Objekt je projektovan u jednostavnim masama, s naglašenim strehama kako bi se spriječilo neželjeno zagrijavanje prostora tokom ljeta. Enterijer u svojoj jednostavnosti prati vanjski izgled objekta.

  Podijeli

  Iz arhive