CA 2019 NATKRIVANJE GRADSKE PIJACE, Konjic
 • 2019-06-20
 • Projekt Natkrivanje gradske pijace, odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2019 u kategoriji Realizacija.

  Projekt: Natkrivanje gradske pijace, Konjic
  Autor: Damir Dautbagović, Belma Jusufović, Igor Tomić – GEPEK Studio

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)


  Prostor gradske pijace u Konjicu kao takav postoji još iz austrougarskog perioda i glavna značajka danas jesu stabla lipa koja omeđuju glavni pijačni plato. Obzirom da se nalazi na jako atraktivnoj lokaciji uz rijeku Neretvu, time je i odgovornost prema ovom prostoru veća.

   

  Gradske vlasti su u nekoliko navrata kroz prijedloge regulacionih planova, na ovom mjestu smještale poslovnu zgradu, koja bi značila i definitivan kraj ovog javnog prostora. U mnogobrojnim razgovorima i pregovorima sa predstavnicima Općine Konjic, uspjeli smo nametnuti ideju zadržavanja originalne namjene prostora, kao i zadržavanja svih zdravih stabala. Kroz javnu raspravu, naša ideja je dobila apsolutnu podršku građana, tako da je donesena odluka da se usvoji naše rješenje kao takvo.

  Osnovna oblikovna ideja je prirodna materijalizacija (drvo) i fluidna forma glavnih krovnih nosača kao odgovor na rijeku Neretvu. Uz minimalnu intervenciju u prostoru obezbijediti kvalitetan prostor za obavljanje već zadate funkcije.

  Podijeli

  Iz arhive