CA 2019 KUĆA TOP ONE, Ilijaš
 • 2019-08-15
 • Projekt Kuća TOP ONE u Ilijašu, odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2019 u kategoriji Realizacija.

  Projekt: Kuća TOP ONE, Ilijaš
  Autor: Kenan Hadžović
  Saradnik: Emina Arapčić d.i.a.

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  Objekat je izgrađen na obroncima lokaliteta Vlaškovo – Ilijaš, spratnosti P+1, sa divnim pogledom na dolinu, rijeku Bosnu i okolna brda. Postavljen je na zaravnjenoj platformi, bazi izdignutoj iznad zatalasanog terena.

  Jednostavni dvoetažni volumen i čista forma kontrastiraju okruženju a istovremeno reflektuju okoliš i pretapaju vanjštinu u unutrašnje prostore. Pojavnost kuće nose lakoća, prozračnost i transparentnost uokvirena u horizontalni ram. Zidovi prizemne etaže, umotani u kameni plašt, forme fluidan prostor objekta koji se nesmetano pretapa i teče uvlačeći okolinu u unutrašnjost.

  Veliki stakleni zidovi unose prekrasnu prirodu kojom je kuća okružena i u sam enterijer. Čisti bijeli volumen spratne etaže se prepušta vizurama krajolika preko staklenih kliznih stijena i konzolno isturenih terasa. Krov objekta je ravni, sa prohodnom terasom.

  Objekat je funkcionalno podijeljen u tri cjeline : tehnički prostor, prostor za dnevni boravak i prostor za spavaće sobe.Tehnički prostor sa garažom, glavnom kuhinjom, ostavama i prostorijama za osoblje, kao i dnevni boravak sa trpezarijom su situirani u prizemlju, dok su spavaće sobe na spratu objekta.

   

  Podijeli

  Iz arhive