CA 2019 GRAND PRIX_Mala upravna zgrada i veliki borovi
 • 2019-04-18
 • U sljedećim sedmicama vam predstavljamo nagrađene radove od strane stručnog žirija u sklopu Collegium Artisticum 2019. Prvi u nizu projekata koji predstavljamo, rad nagrađen Grand Prix nagradom, je projekat Mala upravna zgrada i veliki borovi, realizacija iz 2018.godine, projekat Vedine Babahmetović, arhitektonski studio ENTASIS d.o.o.

  Projekt: Mala upravna zgrada i veliki borovi, Zenica
  Autori:  STUDIO ENTASIS d.o.o.– Vedina Babahmetović
  Saradnici: Mirela Heralić – Tabak, arch; Dragan Trivičević, arch.; Andrej Šetka, arch.; Anida Krečo (fotografija)

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

   

  Komentar žirija:

  “Priča o maloj upravnoj zgradi i velikim borovima”

  “Postojeći objekat u sklopu povećeg kompleksa za preradu mesa, u okolini Zenice, na Zmajevcu, koji bi trebalo sa minimalno sredstava dovesti u red i staviti u funkciju je zadatak. Ruina okružena borovima, izdvojena od ostatka kompleksa, imala je auru te sve ostalo što je slijedilo bilo je spontano i logično.” 

  Citat iz tekstualnog obrazloženja projekta od strane autora.

  Nagrađeni projekat male upravne zgrade sa borovima rezultira velikom arhitekturom. Odmjerenost u pristupu, senzitivnost u odnosu prema prirodi ali i očuvan trag posto- jećeg objekta dio su jedne skladne kompozicije. Strana objekta koja se otvara prema borovima i prirodi poprima morfologiju koja podsjeća na temporalnost i formu šatora dok dio objekta prema putu zadržava osnovni volumen prostog dvovodnog krova. “Marama” štiti i objedinjuje sve u jednu formu koja se prilagođava okolini na uvjerljiv način dodatno jačajući postojeću “auru” objekta.

  U internacionalnim krugovima postoje oni koji u kontekstu samoodrživosti ozbiljno argumentuju da je adaptacija i «reuse» jedini put naprijed u arhitekturi. U našem društvu danas postoji dominantan stav da sve što je staro nema nikakvu vrijednost apotreba da se pokaže novostečeno bogatstvo kroz arhitekturu nadmašuje sve ostalo. U tom kontekstu ovaj projekt pokazuje mogućnost drugačijeg puta do dobre arhitek- ture i možda, naivno, i do boljeg društva.

   

  Na lokaciju smo dovedeni da  pogledamo jedan stari objekat u sklopu povećeg Kompleksa za preradu mesa, u okolini Zenice, na Zmajevcu, koji bi se trebalo sa minimalno sredstava dovesti u red i staviti u funkciju.
  Objekat je bio zapuštena ruina u nevjerovatnom okruženju. Ruina okružena borovima, izdvojena od ostatka kompleksa, imala je auru te sve ostalo što je slijedilo bilo je spontano i logično. S obzirom da klijent nije imao potrebu za većom površinom za administraciju, donijeli smo odluku da idemo na rekonstrukciju objekta te minimalnu dogradnju.

  Dobra postavka objekta u odnosu na padinu urađena od strane nekog nepoznatog neimara davnih dana, nedirnuto drveće ispred i livada iza objekta bilo je dovoljno dobar razlog da investitor prihvati naš prijedlog.
  Pregled postojećih tavanjača na objektu, dao nam je mogućnost korištenja nekih, jer su bile zdrave. Prvi utisak da objekat treba dobiti vodonepropusnu “maramu” koja osim da ga zaštiti treba i monovolumenski postavi u kontekst sa dvije strane – leđno / sa donje strane, a da mu napravi ulaznu verandu i otvoreni pogled prema borovima i proizvodnji se ispostavio kao ispravan.


  Zadržan je osnovni volumen prostog dvovodnog objekta a onda je uvijanje marame dalje omogućilo smještanje sanitarnih čvorova, male kuhinje, te ulazne verande koja uz zadržavanje lijepog lučnog zida na postojećim pristupnim stepenicama samo još potcrtava vezu sa okruženjem koje je uvijek bilo tu.
  Ta marama je materijalizirana jednostavnim profilisanim limom koji po sebi sa zadnje strane dobija nepravilne otvore rupe koji puštaju pogled na travu u objekat i iz objekta svjetlo na travu. Drugi materijal je drvo  i on se kao logičan slijed koristi osim kao obloga i kao vertikalni elementi nosivi i nenosivi koji koreliraju sa borovima.

  To je priča o maloj upravnoj zgradici i velikim borovima.

  Ostale priloge vezane za projekat pogledajte u galeriji.

   

   

   

   

   

   

  Podijeli

  Iz arhive