CA 2019 GENERAL LOGISTIC, SARAJEVO
 • 2019-09-12
 • Projekt GENERAL LOGISTIC, Sarajevo, odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2019 u kategoriji  Realizacija/enterijeri.

  Projekt: GENERAL LOGISTIC, Sarajevo
  Autor: Dina Šamić, Nermina Zagora – FIRMA d.o.o.
  Saradnica: Alma Mečević

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe).


  General Logistic uredski prostor je dio glavne zgrade kompanije koja pruža međunarodne usluge transporta, tereta i logistike, a nalazi se u industrijskoj zoni u zapadnom dijelu Sarajeva. Prostor se sastoji od recepcije, kancelarije otvorenog plana za pet zaposlenih, jedne velike sale za sastanke, finansijskog odeljenja i kancelarije menadžera. Uredski prostor izravno odražava organizacijske zahtjeve i tokove posla klijenta. Da bi se postigli glavni aspekti klijentove radne efikasnosti, koji se zasnivaju na ravnoteži između individualnog i timskog rada, potrebno je zatvoriti uredske prostore, a istovremeno omogućiti kontinuiranu vizualnu komunikaciju između suradnika. Prema preciznim organizacijskim ograničenjima, prostor je podijeljen na autonomne urede slijedeći jednostavnu, ortogonalnu shemu. Suprotno takvom fragmentiranom rasporedu, unutrašnjost je zamišljena kao neprekinuti, fluidni i prozračni prostor, u kojem su materijali, rasvjeta i dizajnerski elementi djelovali kao lajtmotivi, vizualno povezujući pojedine prostore u cjelinu.

  Kako bi se postigla dinamična unutarnja atmosfera, urede i komunikacijske zone bile su omeđene ritmičkom izmjenom zidnih letvica od drveta i unutarnjih pregrada, sastavljenih od prozirnih i crnih čvrstih površina. Uzdužna konfiguracija ulaznog hodnika naglašava perspektivni pogled na prostor, koji vodi prema unutrašnjoj niši recepcije, koja je postavljena na raskrižju komunikacijskih puteva glavnih uredskih prostora. Dok se prostornim rasporedom poda i zida naglašava linearnost prostora, trakasta rasvjetna tijela usmjerena su u suprotnom smjeru, presijecajući prostor poprečno. Ogledala se nalaze u gornjim delovima unutrašnjih pregrada kako bi se stvorio utisak apstrakcije i bestežine, unutar trodimenzionalne kompozicije linija i površina koje kao da lebde u čitavom prostoru.

   

  Podijeli

  Iz arhive