CA 2019 FILM SARAJEVO I OPSADA; IZMEĐU OKUPACIJE I SLOBODE
 • 2020-01-23
 • Projekt FILM SARAJEVO I OPSADA; IZMEĐU OKUPACIJE I SLOBODE odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2019 van kategorije

  Projekt: FILM SARAJEVO I OPSADA; IZMEĐU OKUPACIJE I SLOBODE, Sarajevo
  Autor: Vernes Čaušević i Lucy Dinnen – PROJEKT V ARHITEKTURA
  Koautor: ScanLAB Projects
  Saradnici: Dani Arhitekture Sarajevo (producent), British Council (partner), LIFT Pro- storne Inicijative, Matthew Shaw (ScanLAB Projects), Max Čelar (ScanLAB Projects), Iva Carević, Dajana Čolić, Tamara Grujić, Almedina Hamzić, Selma Hasanović, Selma Mahmutović, Adisa Muratović, Kerim Silajdžić, Sofija Stojanoska, Emina Zukić

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe).

  Link za film: https://vimeo.com/274364052
  Ovaj film je proizvod radionice ‘Sarajevo i Opsada: Između Okupacije i Slobode’, koji su kurirali i vodili Projekt V Arhitektura i ScanLAB Projects na festivalu Dani Arhitekture Sarajevo u Maju 2018 godine. Trodnevna radionica obuhvatala je sprovođenje arhitektonskih istraga deset historijski spornih lokacija vezanih za Opsadu Sarajeva (1992-1995) i njenog poslijeratnog nasljeđa, koristeći 3D tehnologije skeniranja, sa deset studenata arhitekture s područja bivše Jugoslavije.

  Sve istraživane lokacije su ili prošle kroz rekonstrukciju nakon rata, ili su kulturne lokacije koje su zanemarane od strane vlasti, izložene riziku od nedostatka održavanja, neregulisanog urbanog razvoja i brisanja ili su trenutno u procesu rekonstrukcije ili memorijalizacije. Jedan od fokusa ove radionice i filma je očuvanje zajedničke historije. Ako smatramo da je grad spremište kolektivne memorije, onda se njegova fizička transformacija može smatrati kao ‘palimpsest’. Odnosno kontinuirano pisanje, brisanje i ponovno pisanje slojeva historije u prostoru, pod kojima se uvijek mogu naći materijalni dokazi o prošlosti, koji se koristeći novih tehnologija mogu digitalno sačuvati do milimetarske preciznosti.

  Prvi dan radionice bio je strukturiran kao „narativna šetnja kroz grad“, gdje se kao grupa raspravljalo o višeslojnom historijom i aktualnim spornim procesima planiranja i razvoja oko svake lokacije, dok su pojedinci snimali glavne karakteristike lokacija sa 3D digitalnim skenerom. Drugog dana, napravljene su kratke animacije svake pojedinačne lokacije, koje prekrivaju skenirane podatke sa ikoničnim historijskim fotografijama sa isti lokacija, kako bi se otkrile i povezale prošle i sadašnje političke, društvene i ekološke narative u gradu.Ove nove digitalizovane perspektive mogu dovesti do otvaranja novih vrsta foruma za raspravu o očuvanju zajedničke istorije u gradu u kojem podjele nastavljaju postojati već 22 godine nakon sukoba. Ova saradnja dolazi u vrijeme brzog neregulisanog urbanog razvoja kada se Sarajevo bori da sačuva zanemarene objekte kulturnog naslijeđa i druge materijalne dokaze okupacije, ratne štete i otpora iz vremena Opsade.

  Radionica je, s jedne strane, digitalna intervencija i progresivni čin digitalnog očuvanja arhitektonskog naslijeđa i kolektivne historije. Ove animacije i snimci predstavljaju “digitalne spomenike” tih urbani lokacija koji su “pod rizikom”. Precizne 3D replike, koje paradoksalno stavljaju fragilnu materijalnu historiju svake lokacije u „stalnost“ digitalnog svijeta. Međutim, samo digitalizacija svijeta nije dovoljna da je zaštiti. Osnovni cilj ove radionice i filma bio je da se obezbijedi forum i estetski proizvod kroz koji će se raspravljati o njegovom sadržaju u odnosu na poslijeratnu konzervaciju, memorijalizaciju i obnovu grada. Film je katalizator koji je pomogao da inspiriše i mobilizira nove razgovore u zajednicama iz oblasti arhitekture, historičari, umjetnosti, konzervacije, kao i o mogućnostima očuvanja prošlosti grada i informiranja njegove budućnosti.

   

  Tema, lokacije i narativ projekta je razvijena od strane Projekt V Arhitekture kao komponenta našeg istraživačkog projekta „Živi spomenici“ u Sarajevu, koji ima za cilj informirati javni diskurs i urbanističko planiranje oko novih oblika memorijalizacije i konzervacije u Sarajevu. Projekt V Arhitektura su nastavili rad na detaljnijem istraživanju nekih od digitalizirani lokacija.

   

  Ova radionica omogućena je zahvaljujući organizaciji Dani Arhitekture Sarajevo, LIFT Prostorne Inicijative i našem partneru British Council, kroz njihovu stipendiju; Architecture Design Fashion Biennales and Festivals grants.
  Ovaj projekat je osvojio prvu nagradu, u kategoriji Digitalni Prostor, na 21. Salonu Arhitekture Novi Sad u 2018.

  Podijeli

  Iz arhive