CA 2019 CENTRALNA GRADSKA ZONA U ZENICI, Zenica
 • 2020-01-16
 • Projekt CENTRALNA GRADSKA ZONA u Zenici, dabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2019 u kategoriji Ideje.

  Projekt: CENTRALNA GRADSKA ZONA U ZENICI, Zenica
  Autor:Nina Čačković

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe).

   

   

  Centralna gradska zona u Zenici kao kompleksno urbano tkivo, kroz svoju eklektičnu postavku, priča priču o historiji, ekonomiji, kulturi, religiji i identitetu Zeničana, na relativno maloj površini. Od dzamije iz Osmanskog perioda do stambenih nebodera moderne, od Sinagoge sa početka 19-og stoljeća do Austrijske česme, od Stare Čaršije do robne kuće Bosna, uzajamna relacija ovih objekata unutar date prostorne cjeline, njihova hijerarhija ili manjak iste, te dojam kaotičnosti ovog prostora je ono što ga čini jedinstvenim.

   

  Pristup projektovanju centralne gradske zone bio je voden pitanjem: Na koji način i kako uraditi urbanu reparaciju, unaprijediti ekonomski, kulturni i socijalni prosperitet zajednice, povezati cjeline i slojevite identitete prisutne na ovom prostoru i učinit ih komplementarnim. Istodobno imajući na umu rastući problem stacioniranog i pokretnog saobraćaja i samu fizibilnosti projekta.
  Odgovor na to pitanje našao se prvenstveno u razumijevanju postojećih modela i već utvrđenih veza izmedu prostora i zajednice. Kroz analizu postojeće hijerarhije unutar zadatih granica konkursa, evidentno je bilo postojanje četiri glavne programske jedinice ili zone: stambena, komercijalna (ugostiteljska i trgovačka), kulturno-historijska i kulturno-edukativna zona.

   

  Dijagramski prikazi (1- 8) dalje pojašnjavaju predložene intervencije koje nude jednu holističku urbanu reparaciju.

   

  Cilj ovog projekta je bio da dalje definiše navedene zone, poveže ih nizom urbanističkih intervencija i mikro-zona, sadržajno obogati i općenito humanizira ukupnu sliku samog Centra grada Zenice.

  Projekat je osvojio prvu nagradu na javnom arhitektonsko-urbanističkom konkursu u Zenici 2019 godine.

   

   

  Podijeli

  Iz arhive