CA 2019 CENTAR ZA REKREACIJU I REHABILITACIJU MUNIKA, Ruište
 • 2020-01-30
 • Projekt CENTAR ZA REKREACIJU I REHABILITACIJU MUNIKA, Ruište, odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2019 u kategoriji Ideje.

  Projekt: CENTAR ZA REKREACIJU I REHABILITACIJU MUNIKA, Ruište
  Autor: Anel Jakirović

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe).

   

  Objekat se nalazi u naselju Ruište, K.O. Humi-Lišani, sjeverno od Mostara.
  Na parcelu se pristupa sa istočne strane, sa kolsko-pješačke saobraćajnice. Novoprojektovani objekat je spratnosti P+3. Ukupna korisna površina cijelog objekta Pstv=1037,45 m². Objekat je pozicioniran na taj način da mu je duža osovina u pravcu sjever-jug, te su mu sve fasade otvorene i dostupne, ne dilatira se sa susjednim objektima. U objekat se pristupa na prizemlju sa sjeverne strane , dok se na sprat ulazi sa zapadne strane preko jednokrakog poluzavojitog unutrašnjeg stepeništa, a kao dodatna vertikalna komunikacija služi i lift.

  Sadržaji u objektu su podjeljeni tako da se na prizemlju nalaze ulazna partija sa recepcijom i caffe-restoranom, kuhinja. Na istoj etaži su još smješteni: zatvorena parking garaža, kotlovnica, pristupni hodnici, vešeraj, toalet, te vertikalne komunikacije.

   

  Na prvom spratu se nalaze prostori rekreativno-sportskog tipa: Fitnes sala, toaleti sa tuševima, ordinacija za doktora opšte prakse, kancelarija, soba za fizioterapeuta, soba sa hidromasažnim bazenom, sauna, konferencijska-kino sala. Pregrade na kino sali i fitnesu su staklene, te ih je moguće lako demontirati kako bi se dobio centralni otvoreni prostor u slučaju potrebe.

   

   

  Na drugom spratu su smještene spavaće sobe sa svim popratnim sadržajima, a kapacitet je 31-40 kreveta.

   

   

  Treći sprat je predložen da bude zasebni restoran sa kuhinjom, toaletom, te otvorenim terasama na obje strane.

   

   

  Novoprojektovani objekat predstavlja savremeni arhitektonski izraz na datom lokalitetu, uz kombinaciju tradicionalnih materijala ( kamen, drvo, željezo, lim ) u modernijoj izvedbi rješavanja estetskog i funkcionalnog izgleda fasade , te na taj način predstavlja osvježenje na datoj lokaciji, a ujedno zadržava sve već postavljene granice. Materijali upotrijebljeni za gradnju objekta su dijelom prirodni, te ni na koji način ne narušavaju čovjekovo zdravlje. Cjelokupni korisni prostor u objektu je funkcionalno iskorišten. Osvjetljenost i orijentacija objekta, kao i grupa prostorija u njemu samome je napravljena po standardu.

   

   

  Zahvaljujući lokaciji dobio se jedan kvalitetan ambijent koristeći maksimalno prirodno okruženje za postizanje atmosfere i kvalitete budućih korisnika. Nalaza si na cca 1000 m.n.v., te se koristi kao izletište kako za rekreativce, tako i za obične ljude. Cijeli ovaj prostor je kao vježbalište na otvorenom u potpuno prirodnom ambijentu. Orijentacija samog objekta je određena prema vizurama, tako da budući korisnici mogu uživati u toplom ambijentu, sa pogledom na šumu i okolne planinske vrhove i nizine.

   

   

  Koncept koji je bio ideja vodilja je tradicionalna planinska koliba sa svim svojim atributima i materijalima. Ta koliba je dobila pravougaoni oblik, te je multiplicirana na više nivoa, izvlačeći se, odnosno uvlačeći u odnosu na sredinu objekta.

  Objekat je zamišljen kao centar za rekreaciju, gdje će dolaziti razne sportske ekipe na prirpeme i poboljšanje fizičke spreme, kao i rehabilitaciju istih. Također objekat je planiran da ima dva restorana, gdje je prizemni vezan za ulicu i vanjske posjetioce u nekom opuštenom obliku i ambijentu, dok je restoran na trećem spratu vezan za terase na obje strane i isključivo je za korisnike centra, kao i nekih događaja. Ova cjelina ima za cilj da se čovjek povremeno vrati, zadrži i stopi sa prirodom, kao što i jeste dio iste. Ime kompleksa dolazi od vrste enedemskog zimzelenog drveta, kojeg ima u izobilju u ovom kraju, te je zaštićen.

   

  Podijeli

  Iz arhive