CA 2018 – Vila M001
 • 2019-01-24
 • Projekt VILA M001 odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2018 među 7 radova u kategoriji Realizacija.

  Projekt: Vila M001
  Autor: Riad Drino

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  Objekt se nalazi nadomak Sarajeva, u naselju Poljine. Teren je blago nagnut od sjevera ka jugu s pristupnom saobraćajnicom na sjevernoj strani parcele. Parcela je površine oko 1200 m2, a širine je 25 m.

  S parcele se pruža lijep pogled ka gradu s osunčanjem tokom cijelog dana, što parceli daje posebnu vrijednost.

  Konfiguracija terena te raspoloživa širina parcele su uslovili da objekt bude spratnosti suteren i prizemlje s denivelacijama kako bi se što bolje pratio nagib terena te obezbijedilo sigurno temeljenje.

  Sam objekt je nepravilnih dimenzija, gdje je suteren 13 x 13 m, a prizemlje 19.20 x 17.50 m. Duža strana objekta je u smjeru istok-zapad kako bi se dobio što širi front s pogledom ka jugu (gradu).

  Saobraćaj u mirovanju je uz objekt, riješen u vidu natkrivenog parkinga za dva automobila.

  Ulaz u objekt je denivelisan u odnosu na saobraćajnicu za 160 cm. Na nivou prizemlja su smješteni prostori ulaznog hola, gostinjskog toaleta, radne sobe, roditeljske spavaće sobe s garderoberom i kupatilom te prostor dnevnog boravka, terase i kuhinje koji su denivelisani u odnosu na ulaz za 1 m.

  Prostor kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka su jednistven prostor s izlazom na natkrivenu terasu s roštiljem i pećnicom.

  Iz prostora dnevnog boravka jednokrakim stepeništem silazi se u suteren u kojem su smještene dvije spavace sobe, kupatilo, ostava te kotlovnica s vešerajem. Svi prostori su okrenuti ka jugu, a sobe i kotlovnica imaju direktan izlaz na nadkrivenu terasu koja je u nivou s travnjakom ispred. Uz objekt je i vanjsko stepenište kojim se može sići na nivo suterena.

  Ukupna korisna površina objekta je oko 280 m2.

  U konstruktivnom smislu objekt je izveden kao kombinacija armirano betonskih ploča, stubova i greda s nosivim i pregradnim zidovima od opečnih blokova raznih debljina. Krovna konstrukcija je zbog velikih raspona izvedena od čelika i drveta. Izolacija u ravni krova je debljine 30 cm. Fasadna izolacija je debljine 15 cm sa završnim slojem silikatne žbuke bijele boje.

  Na nivou suterena i dijela prizemlja, fasadna obloga je od kamena debljine 10 cm.

  Fasadna stolarija je od arisa, izvana bojena tamno smeđe, a s unutrašnje strane natur.

  Unutrašnje podne obloge su bijeljeni hrast – masiva. Vrata, plakari i ostali drveni elementi enterijera su izvedeni u završnoj obradi kao bijeljeni hrastov furnir. Zidovi su zavisno od namjene obrađeni malterom i bojeni u bijelu boju ili obloženi porculanskom keramikom.

  Krovna obloga je pocinčani lim, tamne boje. Sve drvene vidljive fasadne površine su od borovine bojene tamno kao što su i prozori. Krov je većim dijelom jednovodni dok se nad parkingom lomi u dvovodni.

  Objekt je projektovan u jednostavnim masama, s naglašenim strehama kako bi se spriječilo neželjeno zagrijavanje prostora tokom ljeta. Enterijer u svojoj jednostavnosti prati vanjski izgled objekta.

  Podijeli

  Iz arhive