CA 2018 SPECIJALNA NAGRADA: NOVI ARHITEKTI_SPOMEN PARK
 • 2018-11-09
 • U sljedećim sedmicama vam predstavljamo nagrađene radove od strane stručnog žirija u sklopu Collegium Artisticum 2018. Sedmi u nizu projekata koji predstavljamo, rad nagrađen Specijalnom nagradom: Novi arhitekti, je jedan od projekata u nizu od tri rada za koji su nagrađeni Ena Kukić i Dinko Jelečević.

  Projekat: Spomen Park, Bihać
  Autori: Ena Kukić i Dinko Jelečević

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  Komentar žirija: Arhitektonsko stvaralaštvo Ene Kukić i Dinke Jelečevića plijeni pažnju svojom jasnoćom i visokom kvalitetom crteža. Ova vrlo snažna kombinacija dolazi do izražaja kroz tri nagrađena konkursna rješenja: prijedlog transformacije tornja za vodu u Bihaću u kulturni centar sa pozornicama i bibliotekom, idejno rješenje nove Austrijske kuće kao omladinskog centra u Sarajevu i idejno rješenje spomenika u Bihaću. Vrlo jasno pretvaraju svoja konceptualna rješenja i ideje u trodimenzionalnu ekspresiju koja je u dijalogu sa historijom lokaliteta i društvom u koje su ove strukture smještene.

  Prošlost je najbitnija u svojoj sadašnjosti.Spomenik oslobodiocima Grada Bihaća objekat je koji uz slavljenje zajedništva i humanizma neizbježno komemorira i ratne tragedije. U današnjem vremenu politizacije i privatizacije sjećanja, neophodno je na prikladan način utjeloviti ovaj dvojni identitet spomenika, te omogućiti korisnicima da se identificiraju s njim bez obzira na društvene podjele među njima. Lajtmotiv dizajna je i srž događaja kojem se spomenik pravi – jedinstvo zajednice. Za arhitektonsku interpretaciju ovog motiva odabrana je arhetipska forma zajedništva – krug, a podizanjem kružnog monolita na visinu dobija se atmosferični prostor ispod njega – bez zidova i prepreka, slobodan, ali vizuelno spojen spome- nikom ispod kojeg se nalazi. Betonski masiv sa ugraviranim tekstom stoji na čeličnim stubovima koji oponašaju i odražavaju okolno drveće na svoj artificijelni način, i naglašavaju identitet parka koji je u potpunosti očuvan u kontekstu postojećeg zelenila. Dodatna betonska ploča, paralelna spomeniku, nalazi se na dnu stubova i služi aktiviranju prostora korisnicima. Ona je istovremeno kontinuirana klupa, ali i paviljonska staza za šetanje spomenikom. Nove pješačke staze su reinterpretacija starih na način koji odražava estetiku spomenika i organičnost parka, te naglašava ulaz u susjedni Dom kulture.

  Projekat je osvojio drugu nagradu na internacionalnom arhitektonskom konkursu za izradu idejnog rješenja Spomenika oslobodiocima Bihaća u decembru 2017. godine.

  Podijeli

  Iz arhive