CA 2018 SPECIJALNA NAGRADA: NOVI ARHITEKTI_KÜĆA
  • 2018-10-04
  • U sljedećim sedmicama vam predstavljamo nagrađene radove od strane stručnog žirija u sklopu Collegium Artisticum 2018. Šesti u nizu projekata koji predstavljamo, rad nagrađen Specijalnom nagradom: Novi arhitekti, je jedan od projekata u nizu od tri rada za koji su nagrađeni Ena Kukić i Dinko Jelečević.

    Projekat: Küća
    Autori: Ena Kukić i Dinko Jelečević

    Više o projektu možete pročitati u nastavku.

    (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

    Komentar žirija: Arhitektonsko stvaralaštvo Ene Kukić i Dinke Jelečevića plijeni pažnju svojom jasnoćom i visokom kvalitetom crteža. Ova vrlo snažna kombinacija dolazi do izražaja kroz tri nagrađena konkursna rješenja: prijedlog transformacije tornja za vodu u Bihaću u kulturni centar sa pozornicama i bibliotekom, idejno rješenje nove Austrijske kuće kao omladinskog centra u Sarajevu i idejno rješenje spomenika u Bihaću. Vrlo jasno pretvaraju svoja konceptualna rješenja i ideje u trodimenzionalnu ekspresiju koja je u dijalogu sa historijom lokaliteta i društvom u koje su ove strukture smještene.

    KÜĆA je smještena u bogato ozelenjenom sarajevskom parku, Küća je arhitektonski Raumbehälter – prostorni spremnik koji koegzistira sa prirodom bivajući u njoj i oko nje. Novi objekat nastaje reinterpretacijom originalne strukture i materijalizacije Austrijske kuće, a koja podrazumijeva drvo i kosi krov. Lajtmotiv projekta je otvoreni prostor, koji u prizemlju doprinosi multifunkcionalnosti izložbenog prostora, a na gornjem spratu omogućuje organizaciju specifičnog koncepta edukacijskog centra.Originalni kontrast donjeg svijetlog i gornjeg tamnog dijela fasade Austrijske kuće recikliran je kroz kontrast naizgled punog i transparentnog. Na taj način propituje se granica parka i arhitektonskog objekta, dok sprat Küće ima efekat lebdenja, negirajući rast zgrade iz tla i ostavljajući to svojstvo drveću / prirodi, odnosno akcentirajući svoju artificijelnost.

    Najvažniji dio konteksta Austrijske kuće je visoko raslinje u neposrednoj blizini. Rijetke fotografije lokacije iz perioda osamdesetih godina prikazuju stvarnu šumu, a ne tek pravilni niz posađenih stabala. U isto vrijeme kad je Austrijska kuća uništena granatama, šuma je posječena u svrhu grijanja za vrijeme rata. Genius loci Austrijske kuće je okolno zelenilo, te u svrhu vraćanja atmosfere mjesta za vanjsko uređenje predlažemo dodatno ozelenjavanje kao gusti filter parka.

    Projekat je osvojio drugu nagradu na javnom arhitektonskom konkursu za izradu idejnog rješenja objekta „Austrijska kuća“ u Sarajevu u julu 2017. godine.

    *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
    Podijeli

    Iz arhive