CA 2018 SPECIJALNA NAGRADA: NOVI ARHITEKTI_CENTAR
 • 2018-09-13
 • U sljedećim sedmicama vam predstavljamo nagrađene radove od strane stručnog žirija u sklopu Collegium Artisticum 2018. Šesti u nizu projekata koji predstavljamo, rad nagrađen Specijalnom nagradom: Novi arhitekti, je jedan od projekata u nizu od tri rada za koji su nagrađeni Ena Kukić i Dinko Jelečević.

  Projekt: Centar, Bihać
  Autori: Ena Kukić i Dinko Jelečević

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  Komentar žirija: Arhitektonsko stvaralaštvo Ene Kukić i Dinke Jelečevića plijeni pažnju svojom jasnoćom i visokom kvalitetom crteža. Ova vrlo snažna kombinacija dolazi do izražaja kroz tri nagrađena konkursna rješenja: prijedlog transformacije tornja za vodu u Bihaću u kulturni centar sa pozornicama i bibliotekom, idejno rješenje nove Austrijske kuće kao omladinskog centra u Sarajevu i idejno rješenje spomenika u Bihaću. Vrlo jasno pretvaraju svoja konceptualna rješenja i ideje u trodimenzionalnu ekspresiju koja je u dijalogu sa historijom lokaliteta i društvom u koje su ove strukture smještene.

  CENTAR je zajednički dnevni boravak svoje zajednice. Njegov objekat je dio industrijske baštine, potpuno očuvan u svojoj formi i spolja tretiran samo reflektivnom srebrenom bojom. Nova boja ističe savremenu namjenu, te svojim svojstvom odražavanja okoline propi- tuje igru integracije i imitacije konteksta u kojem se nalazi. Unutrašnjost objekta nastaje kroz redizajn horizontalnih arhitektonskih elemenata,stvarajući galerijski prostor povezivanjem tri sprata u jedinstven enterijerski volumen. Ovom intervencijom prizemlje postaje pozornica, a naredni spratovi svojevrsno gleda- lište. Na najvišem spratu objekta smještena je otvorena biblioteka sa radnim prostorom, pogodna za individualno i grupno korištenje. Vanjski dio centra su mobilni café na plat- formi i mali vrt.U centru se diskutira o pitanjima bitnim zajednici. Stvara se i promovira umjetnost, na stageu ili u spiralnoj galeriji. Predstavljaju se političke inicijative i školski recitali. Održava- ju se konferencije za štampu i instrukcije iz matematike. Uzima se predah od raftinga i planira novo putovanje. Konzumiraju se i uzgajaju biljke. Protestira se i slavi. Nađemo se u Centru!

  Centar je revitalizirani vodotoranj u naselju Hatinac u Bihaću.Strategija – preporuka: Open Air Library, KARO Architekten, Magdeburg.

  Projekat je osvojio prvu nagradu na internacionalnom arhitektonskom natječaju za preoblikovanje Vodotoranja u bihaćkom naselju Hatinac u aprilu 2017. godine.

   

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive