CA 2018 – SCENOGRAFIJA I DIZAJN PLAKATA “WE WILL ROCK YOU”
 • 2019-03-28
 • Projekt SCENOGRAFIJA I DIZAJN PLAKATA “WE WILL ROCK YOU” odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2018 u kategoriji: izvan konkurencije.

  Projekt: Scenografija i dizajn plakata “We Will Rock You”, Gračanica i Tuzla
  Autor: Emina Čamdžić
  Saradnici na set dizajnu su: režiserka Mirela Trepanić, te Miralem Džaferović.

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (Materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  Set dizajn sa video projekcijom, rasvjetom, grafičkim dizajnom i posterom za muzičko-scenski projekat za mlade „We Will Rock You“ koji je inspirisan muzikom legendarne grupe Queen.
  Opis projekta: Budućnost. Godina 3030. Planeta Zemlja je globalno mjesto. Sve je “smart” svakodnevno reklama, kupovina i prodaja, bez emocija. Svi su isti, vrijednosti izmijenjene. Dvoje mladih se odupiru takvom životu. Moderni Romeo i Julija su pobunjenici  i zajedno sa istomišljenicima u potrazi za nadom za budućost. To je priča o ljubavi, prijateljstvu, zajednici i boljem sutra.

  Set dizajn mjuzikla je osmišljen tako da prikaže virtuelni svijetu u kome već živimo, ne samo onaj u budućnosti.
  Scenografija se sastoji od organiziranih panela od transparentne plastične folije koja stvara fluidnu video projekciju. Scenografija je napravljena tako da se prostori mogu transformisati u narednu scenu, prostor ne mora biti ograničen bez gubitka esencijalne forme.

  Postavka je napravljena kao vizuelno zatvoreni prostor koji pokazuje mladu generaciju u futurističkom svijetu 3030 koja pokušava  naći vlastitu sreću u tehnološkom svijetu gdje nestaje individualnost.
  U isto vrijeme vizuelno je to zatvoren prostor, koji teži da gledaoci (publika) razmisli o zatvorenom svijetu „Globalsoft“ i ostatku svijeta.
  Sve je transparentno, ali konstantan dotok prevelikog broja informacija za poslijedicu ima gubitak dodira sa realnošću i emocijama.
  Sam projekat pokazuje potencijal mlade generacije kroz njihov talenat i bijeg od globalnog fenomena turbo folk muzike, lajkova i tagova.

   

   

   

  Podijeli

  Iz arhive