CA 2017_Winter Shelter, Bjelašnica
 • 2018-01-11
 • Projekt Winter Shelter, Bjelašnica, je odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017 među 16 radova u kategoriji Ideja.

  Projekt: Winter Shelter, Bjelašnica
  Autor:  Armin Mešić

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)


  Glavna ideja je bila projektovanje objekta sa minimalnim dimenzijama koji služi kao sklonište od zimske hladnoće, odmor nakon skijanja ili vikend odmor.

  Predviđena lokacija za ovaj objekat je na planini Bjelašnica, Bosna i Hercegovina, u blizini glavnog grada Sarajeva. Projektovana su dva identična objekta koji bi bili smešteni u blizini skijališta sa ugodnim pogledom na planinu. Ova jednostavna drvena struktura je zapravo reprodukcija jednog od najcjenjenijih starih bosanskih sela, selo Lukomir, “posljednje bosansko selo” u pravom smislu riječi.


  Prateći duh ovog mjesta, sa fotografija su uzeti tri najreprezentativnija motiva Lukomira, naime fotografija stare žene, fasada tipične  kuće i “stećak” (kamena grobnica iz srednjeg vijeka). Identitet i ambijent objekta ogledali su se na fotografiji stare žene iz Lukomira, na fotografiji stare strukture izabrana je materijalizacija dok je stećak poslužio kao inspiracija oblikovanja objekta.

  U prizemlju se nalazi mala dnevna soba sa kuhinjom, radnim stolom i kaminom. Veliki stakleni portal predstavlja vezu između enterijera i okoline i u isto vrijeme omogućava prodor velike količine dnevne svijetlosti. Da bi se obezbijedilo neograničeno unutrašnje raspoloženje i intimnost, toaletni prostor je dizajniran da bude van objekta (to je tradicija u starom bosanskom selu). Do prostora za odmor koji se nalazi na spratu dolazimo ljestvama koje služe kao vertikalna komunikacija. Na ovom nivou nalazi se krevet,ormar sa policom i „kutija sa pogledom“.

  Prirodni materijai su korišteni u konstrukciji i ostalim elementima objekta. Arhitektonski koncept je čist i jednostavan, fokusiran na minimalistički dizajn i minimalne investicije.


  Datum objavljivanja: 11.01.2018.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive