CA 2017_Smart Office Coworking
 • 2018-02-15
 • Autor: AABH

  Projekt parternog prostora Smart Office Coworking u Banja Luci, je jedan od ukupno sedam radova u kategoriji Izvan konkurencije, odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017.

  Projekt:  Idejno rješenje parternog prostora Smart Office Coworking, Banja Luka
  Autor:  Neda Medić

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  Odgovor na prostorne i programske zahtjeve tražimo kroz analizu postojećeg unutrašnjeg prostora i dvorišta u kojem se vrši intervencija. To podrazumijeva prepoznavanje okruženja, enterijera i elemenata samog spoljašnjeg prostora.

  Već prva zapažanja postojećih struktura i prostornih cjelina vode ka opštem definisanju budućih zona u eksterijeru. U odnosu na predviđene namjene prostora tražimo najlogičniju organizaciju, imajući u vidu karakter svakog segmenta bašte.

  Tako na primjer intenzivnije kretanje korisnika uz fasadu samog objekta definisalo je zonu komunikacije, sa karakterom prolaza, bez dužeg zadržavanja. Obzirom na skromnu površinu dvorišta težili smo ka što fleksibilnijoj organizaciji, uzimajući u obzir i raznolikost planiranih fukncija, tako da svaka podjela ostaje u nivou poda, prepoznatim principom iz enterijera. Ovo podrazumijeva i prvu  integrisanost unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Drugi nivo prostorne identifikacije trebao je da proizilazi iz funkcionalne i oblikovne veze dva prostora, konstatno sa osvrtom na kapacitet i multifunkcionalnost bašte. Dolazimo do zaključka da mobilijar koji bi definisao karakter dvorišta može da odgovori na prostrne i programske potrebe, a sa druge strane da spoljašni i unutrašnji prostor zaokruži u jednu cjelinu. Uočili smo lake pregrade u enterijeru, porozne konstrukcije i praktičnih osb polica i kroz proces dolazimo do traženih odgovora:

  1. Mobilijar je fleksibilan i kompaktan – porozna   konstrukcija   predstavlja   jednostavan   sistem   armaturnih   šipki,   koje   čine   lagan konstruktivni element sa jednostavnim izvođenjem i ugradnjom. Fleksibilnost u rasteru pomaže u definisanju potrebnih elemenata poput: multifunkcionalnog pulta, spremišta za bicikle, police za mobilijar od osb ploča i drugo. Ovo karakterište i mobilijar od osb ploča, koji se oblikuje prema svim potrebama u datom trenutku, bilo da se radi o radu, odmoru, prezentaciji ili proslavama na otvorenom.

  2. Mobilijar ispunjava specifične tehničke zahtjeve – potreba  korisnika  prostora  za  određenim  natkrivenim  segmentom  rješena  je  instalacijom proste pergolaste  nadstrešnice  integrisane  u samu  strukturu mobilijara, na granici između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Parkiranje bicikala takođe je integrisano u samu strukturu, vertikalno, u zoni ispred ulaza, kako bi zauzimalo minimalno prostora u datom segmentu dvorišta. Kroz proces razrade svih elemenata definišemo principe vezivanja, i načine funkcionisanja istih.

  3. Mobilijar gradi tražene ambijente – pored svih estetskih, fukniconalnih i konstruktivnih zahtjeva, jedna od najbitnijih karakteristika mobilijara je sposobnost da učestvuje u formiranju potrebnih ambijenata, koji se očekuju od spoljašnjeg prostora.

  Zaključujemo  da  je  kroz  čitav  proces  razrade  ideje  osnovni  cilj  bio  formiranje  multifunkcionalnog  i maksimalno fleksibilnog prostora, uz poštovanje identiteta unutrašnjosti, i materijalne racionalnosti.

  Datum objavljivanja: 15.02.2018.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive