CA 2017_Marcaffee
 • 2018-02-01
 • Autor: AABH

  Projekt Marcaffee, Tuzla, je jedan od ukupno dva rada u kategoriji Enterijer, odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017.

  Projekt: Marcaffee, Tuzla
  Autor: Studio Zec – Amir Vuk
  Saradnici: Mak Vuk, Tajla Mulić Vuk

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  Marcaffe je rastući brend u proizvodnji kafe i namjera je da se pozicioniranjem u novom shopping centru Bingo starta sa flag-shopom. Marcaffe u svom logu nosi simbol broda, veza između plantaža i krajnjeg korisnika. Koncept je proizašao iz namjere da se stvori arhitektonsko oblikovni “vokabular” za daljnju igru i implementaciju sličnih prodavnica.

  Duguljasti i pravougaoni prostor smo podjelili u više sekvenci, time dobili na dramatici i teatralnosti prostora. Predgovor je unutrašnja bašta, a zatim sa desne strane uz šank zona stajanja-visokog sjedenja. Lijevo, naspram ove zone je natur zona vitaminskih napitaka, odnosno svježih sokova, kolača i sladoleda koji mame i slučajne prolaznike. Krajnji dio je pušački i fizički je odvojen staklom od ostatka lokala. Prostor uz šank je podignut i time je adekvatno naglašen.

  Atmosfera je ono što nam je bio primarni cilj jer: “Enterijer je mali urbanizam a urbanizam veliki enterijer.”.Tako da ovaj enterijer treba isčitavati u tim sekvencama.

  Normalno da bi bilo dobro osjetiti prostor jer je ”tijelo nastavak prostora” u ovom “junk space-u“ kako Rem Koolhaas krsti shoppinge. Naš studio uspjeva napraviti atmosfere koje egzistiraju desteljećima, a jedan od tih biće i Marcaffe. Kad smo
  dobili scenario, koji je osnov svakog dobrog filma odredili smo se za glumce a to su materijali. Keramika koja imitira osb ploče, hrastov masiv u kombinaciji sa konopom koji je prateći materijal kafea i dio opreme broda.Tu je i diskretna upotreba
  bakra koji asocira na džezve i posuđe za pripremu kafe, također imamo i upotrebu kartonskih tuba.

  Svi materijali su sinhronizovani za urbani ugođaj i relax atmosferu za ovu vrstu objekta. To je ljudska atmosfera a ne diktat struke. Brižljivo dizajnirani detalji kao i kolorična oprema stvaraju atmosferu koja može da ostari, a da ne dosadi. Intencija je da enterijer svojom lakoćom, transparentnošću, kolorom bude životan i time nadgradiv.Posjećenost objekta i verifikacija od posjetitelja daje nam za pravo da kažemo da smo uspjeli.

  | Galerija fotografija |

  Datum objavljivanja: 01.02.2018.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive