CA 2017_Maketa Historijskog Muzeja BiH i kontekst
 • 2018-03-15
 • Autor: AABH

  Projekt Maketa Historijskog Muzeja BiH i kontekst, Sarajevo je jedan od ukupno sedam radova u kategoriji Izvan konkurencije, odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017.

  Projekt: Maketa Historijskog Muzeja BiH i kontekst, Sarajevo
  Autor: Senka Ibrišimbegović
  Saradnici: Piplaš Haris, Đozić Zenit, Jozić Dino, Zoletić Edin, Džinić Dženita, Šehović Irhana, Šarović Jelena, Buzić Anotnela, Gaštan Tea, Škrobo Josipa, Seferović Nedžla

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  Historijski muzej, kao nacionalna institucija se nalazi u zgradi izuzetno važne arhitektonske i kulturno-historijske baštine, te danas funkcionira bez državnog financiranja. Cilj našeg predstavljanja na Venecijanskom bijenalu, u okviru izložbe “Sarajevo Now”, je bio osvijestiti interakciju s latentnim problemima u okviru arhitekture, kulture i njihove interakcije sa društvom u Bosni i Hercegovini. Također smo ukazali na važnost evolucije kulturnog indentiteta kroz ove tri komponente, ističući potencijale za razvoj alternativnih strategija reaktiviranja i reprogramiranja kulturnih institucija. Dakle, cilj nam je predstaviti pilot projekt “Sarajevo now”, kroz primjer simboličkog objekta kulture, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

  Kao simbioza pojedinaca sa Arhitektonskog fakuleta u Sarajevu i bosanskohercegovačkih stručnjaka širom svijeta, članova Matice BiH i ETH instituta za arhitekturu i urbani dizajn (Urban Think-Tank) ideja je bila skrenuti nacionalnu i međunarodnu pozornost na trenutnu situaciju u oblasti arhitekture i kulture u Bosni i Hercegovini, te izdići ga izvan okvira nacionalne rasprave. 15. Bijenale arhitekture u Veneciji se činila kao idealna platforma za učiniti takav iskorak. Ova ideja i aplikacija potvrđena je  2. februara 2016. godine, kada smo primili službenu potvrdu iz Biennale di Venezia, te se počelo sa organizacijom izložbe pod naslovom: “People's museum for the 21st century: Sarajevo now” “Muzej za ljude u 21. stoljeću: manifest za Sarajevo”, u sklopu koje je predstavljen i Historjiski muzej Bosne i Hercegovine, kao važni nositelj kulturnog identiteta.

  U slučaju odabira za prezentaciju na izložbi Collegium Artisticum 2017, u kategoriji van konkurencije, uz plakat koji pokazuje proces izrade i prezentacije makete Historijskog muzeja u urbanom kontekstu, izlaganja Makate u Historijskom muzeju povodom internacionalnog dana Muzeja, prezentacije u sklopu Venecijanskog bijenala 2016, te njeno ponovno predstavljanje sa cijelim projektom “Sarajevo Now” u Sarajevu, bila bi izložena i Maketa te video dokumentacija sa predstavljanja i otvaranja izložbe u Veneciji, 2016. godine na 15. Venecijanskom bijenalu.

  Više o projektu možete pročitati ovdje.


  Datum objavljivanja: 15.03.2018.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.

   

  Podijeli

  Iz arhive