CA 2017_Konak – Jučer, danas, sutra
 • 2017-12-07
 • Autor: AABH

  Projekt idejnog rješenja “Konak – Jučer, danas, sutra” Bihać je odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017 među 16 radova u kategoriji Ideja.

  Projekt: “Konak – Jučer, danas, sutra”; Bihać
  Autor: Jasmin Ružnić

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  ©Jasmin Ružnić

  ©Jasmin Ružnić

  Projekat u svom širem kontekstu predstavlja urbanu transformaciju užeg historijskog jezgra grada Bihaća, gdje je ujedno i najveća koncentracija graditeljskog naslijeđa grada. Čine ga Kapetanova kula, Bihaćke turbe, Crkva Sv Antuna (zvonik), Konak (ostaci) te ostaci srednjevjekovnog bedema. Kapetanova kula je jedini objekat koji „živi“, u njemu je danas smješten Muzej USK-a, sa stalnom postavkom. No, to je nedovoljno da bi se udahnuo život cijeloj lokaciji. Stoga je potrebno naći adekvatna rješenja kojima će se ovim strukturama dati nova funkcija, tako da oni ne budu samo podsjetnici prošlog vremena nego nove atraktivne i aktivne tačke grada Bihaća. Akcenat se stavlja na objekat Konak koji je gotovo u potpunosti uništen. Na njegovom mjesto danas se nalaze samo ostaci objekta, zarasli u zelenilo. Značaj ovog objekta vidiljiv je iz starih nacrta i zapisa. Svojim dimenzijama i markantnošću objekat Konaka predstavljao je jedan od najreprezentativnijih objekata urbane matrice starog grada. Konak je bio poznato okupljalište Bišćana, mjesto susreta i razgovora u kojem se nalazila poznata gradska kafana. Sa objekta su se pružale vizure na tok i obale rijeke Une, na Otoku, kao i na gradski trg.
  Ovim projektom želi se aktivirati cijela mikrolokacija kao i probuditi duh mjesta. Da bi se to postiglo, prilikom projektovanja težilo se stvaranju multifunkcionalnog prostora, koji nadopunjuje slojevitost ambijentalne cjeline, kroz javni, kulturni i administrativni karakter objekta. Važno je naglasiti da odabrana metoda nije rekonstrukcija i lažni historicizam nego reminiscencija, podsjećanje na ono što je nekad bilo uz naglašavanje onoga što je zatečeno a čini historijsko naslijeđe, to su ostaci zidina i tunela. Specifičnost novoplaniranog objekta ogleda se u laganoj konstrukciji koja nosi cjelokupni volumen objekta, istovremeno otvarajući parter i omogućavajući pristup arheološkom nalazištu ispod objekta. Odabrana materijalizacija predstavlja kontrast u odnosu na okruženje s ciljem postizanja efekta prolaznosti stvari kao i stvaranja simbola periodične destrukcije i obnove grada kroz njegovu vjekovnu historiju.

  ©Jasmin Ružnić

  ©Jasmin Ružnić


  Datum objavljivanja: 07.12.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive