CA 2017_KNEH
 • 2017-01-14
 • Autor: AABH

  Projekt idejnog rješenja Individualni stambeni objekat Kneh, Sarajevo je odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017 među 16 radova u kategoriji Ideja.

  Projekt: Individualni stambeni objekat Kneh, Sarajevo
  Autori: Vedad Kasumagić, Feđa Hadžibegović, Lamija Salihbašić, Asmir Voljevica

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)


  Kako je život u gradu 21.vijeka i samo stanovanje u prenapućenim gradskim sredinama užurbano i neukrotivo, čovjek intuitivno, više ili manje svjesno, osjeća težnju za povratak prirodnom ambijentu gdje pronalazi spokoj. Upravo na takvom prostoru nalazi se lokacija za projektovanje obiteljske kuće Hodžić. Nadomak gradu, premda izolovano i šumom okruženo, ovo područje upravo je privilegija stanovanja. Autori biraju senzibilan pristup i nastojanje iskorištenja i potenciranja prirodnog, zelenog ambijenta lokacije, a minimalno vizuelno i strukturalno narušavanje istog. Već pri prvom susretu sa investitorom, kroz konsultacije, formirane su osnovne smjernice projektnog programa. Do lokacije dovodi pristupna saobraćajnica, put Sarajevo – Nahorevo, odakle do budućeg objekta nastavlja cesta, koja se spušta dužinom objekta, niz padinu, do samog ulaza. Priključci na gradski vodovodni i kanalizacioni sistem omogućeni su na pristupnoj saobraćajnici. Jednostavna, kubična forma objekta koji izranja iz terena je logična kao i orijentacija objekta u smjeru nagiba terena zapad – istok.


  Iz formiranog projektnog programa proizašle su i smjernice dispozicione organizacije ali i vizuelnog identiteta. Objekat je prizemna struktura, relativno mala obiteljska kuća, koja prije svega pruža udobnost, skupnost i izoliranost individualnih životnih tokova.

  Optimizacijom forme i funkcije objekat je podjeljen u tri funckionalna dijela što je u ranoj fazi konceptualnog razvoja oblikovalo tri odvojena volumena: jedan javni dio i dva privatna. Javni dio čine prostorija za dnevni boravak, kuhinja i trpezarija. Privatni dijelovi objedinjuju grupe prostorija za dnevni boravak, kuhinja i trpezarija. Privatni dijelovi objedinjuju grupe prostorija za spavanje i servisne prostorije. Projektovani su prostori roditeljske spavaće – master sobe, dvije spavaće sobe sa pripadajućim toaletima, vešeraj i servisna prostorija u ulozi kotlovnice, ostave a i potenacijalno i parking prostora.

  Osnovni akcenat piramidalnog oblika obrazuje porlaz kroz kuću, djeli je na dva volumena, a funkcionalno otvara servisni ulaz. Vizuelni kontakt sa okolinom ostvaren je preko staklenih ekrana, fiksnih i pomičnih stjenki, koje otvaraju pogled prema prirodi. Fizičkom ali ne i vizuelnom barijerom u enterijer se uvodi pejzaž, pretvarajući vizuelni u kontakt svim čulima. Istočna orijentacija odgovara svim dnevnim funkcijama, stavrajući optimalne uslove za boravak, rad i odmor.


  Konstruktivni sistem objekta je armiranobetonski – monolitni. Temeljenje se vrši preko armiranobetonske temeljne ploče, a ukrute su armiranobetonski zidovi i grede kao i armiranobetonska krovna ploča. Krovna konstrukcija je u vidu klasičnog, ravnog, ozeljenog krova. Svi unutrašnji pregradni elementi su ispune od opeke. Materijalizacija vanjske ljušture je projektovana u natur-betonu a uvučeni elementi terasa i nadtsrešnica s obradom od impregniranih drvenih dasaka.

  | Fotografije |


  Datum objavljivanja: 14.12.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive