CA 2017_Kapelica u Paklarevu
 • 2017-11-30
 • Autor: AABH

  Projekt idejnog rješenja Kapelice u Paklarevu kod Travnika je odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017 među 16 radova u kategoriji Ideja.

  Projekt: Kapelica u Paklarevu, Travnik
  Autor: Josip Ledić

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  ©Josip Ledić

  ©Josip Ledić

  LOKACIJA I ZATEČENO STANJE

  Groblje u kojem se gradi kapelica, nalazi se u selu Paklarevo koja je smještena na obroncima planine Vlašić. Samo groblje sastavljeno je iz dvije parcele i to od starog groblja i parcele u koju je predviđeno buduće širenje groblja. Obje parcele su slične površine i imaju jako zahtjevnu i strum konfiguraciju terena. Prije angažiranja projektanta investitor je već započeo gradnju kapelice.

  Odabrao je poziciju kapelice na najuzvišenijem mjestu u groblju na spoju starog i novog groblja. Na tom mjestu izgradio je betonsko postolje koje na donjoj strani prema groblju ima visinu 3,0 metra a u osnovi dimenzija 5,40 x 3,80 metara. Izgrađeno postolje je u velikoj mjeri “pobjeglo iz vinkla”. Jedini pristup kapelici je bio sa lokalnog puta, koji prolazi pored groblja i na kojeg je kapelica direktno naslonjena. Zbog jako velike i strme padine, direktan pristup kapelici iz groblja je bio nemoguć.

  Situacija ©Josip Ledić

  Situacija ©Josip Ledić

  PROJEKTNI ZADATAK

  Projektnim zadatkom je jasno definisana trojna funkcija objekta i to:
  1. Kapelica treba da bude simbol u prostoru koja svojom formom jasno odaje karakter sakralne  građevine
  2. Kapelica služi kao uzvišeno mjesto (zaklon) sa kojeg svećenik predvodi godišnje mise u groblju
  3. Budući da je u pitanju grobljanska kapelica, njena unutrašnjost služi i kao proctor za posljednji ispraćaj pokojnika

  Osnova prizemlja ©Josip Ledić

  Osnova prizemlja ©Josip Ledić

  IDEJNO RJEŠENJE

  Glavna inspiracija za ponuđeno rješenje je pronađena u tradicionalnim “KUĆARAMA” koje su gradili ovčari kao zaklon na platou Vlašića in a njegovim obroncima. Glavna karakteristika takvih objekata je strmi viševodni krov pokriven limo mi kamena baza sa koje se nastavlja klasična drvena konstrukcija koja bi oformila krov. Ovakvi objekti su se u pravilu gradili u zavjetrinama gdje je teren uglavnom bio u priličnom nagibu kao što je slučaj na lokaciji na kojoj se gradi kapelica. 

  Ideja je bila da se kompletna konstrukcija izgradi od jelove rezane građe, koja bi izrasla iz betonskog postolja koje bi se obložilo autohtonim kamenom koji se može naći na platou Vlašića. Dobivena drvena opna bi dobila plašt od aluminijskog “prefalc” lima tip “PREFA”. Taj plašt bi prekrio i veći dio postamenta in a taj način postigao veće jedinstvo i kompaktnost cijelog objekta po visini. Ukupna visina objekta od dna postamenta do sljemena iznosi 10,0m.

  Na samu formu je direktno uticala i nepravilnost postojećeg postolja gdje smo odlučili iskoristiti kao vrlinu objekta. U funkcionalnom smislu cijela unutrašnjost kapelice se koristi kao prostor u kojem se organizira posljedni ispraćaj pokojnika. Iz same kapelice kreće sprovod do ukopnog mjesta. Kod godišnjih misa u groblju, stražnji dio kapelice tj. prema groblju, se rastvara i cijela kapelica služi kao svećano mjesto i zaklon svećeniku sa kojeg provodi misno slavlje. U sljemenu
  kapelice predviđen je prostor za zvono.  Takođe na stražnjem dijelu kamenog postamenta, tj. prema groblju, predviđena je spomen ploča sa natpisom “SVIM POGINULIM U RATOVIMA”.

  Kapelica je trenutno u realizaciji čiji se završetak predviđa za svibanj/maj 2017. 

  | Fotografije |

  Datum objavljivanja: 30.11.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive