CA 2017_Individualna stambena kuća na uglu ulica Gabelina i Koševo
 • 2017-07-13
 • Autor: AABH

  Projekt individualne stambene kuće u Sarajevu je odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017 među 12 radova u kategoriji Realizacija.

  Projekt: Individualna stambena kuća na uglu ulica Gabelina i Koševo, Sarajevo
  Autor: GrupaArh – Sead Gološ

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  ©GrupaArh

  ©GrupaArh

  Predmet projekta je rekonstukcija postojećeg individualnog stambenog objekta smještenog na uglu ulica Koševo i Gabelina koji je projektovao renomirani arhitekt Mate Bajlon sredinom prošlog stoljeća.

  S obzirom da se radi o vrijednom arhitektonskom ostvarenju individualne stambene arhitekture u BiH bilo je neophodno zadržati osnovne odnose volumena i fasadnih otvora uz primjenu savremenih materijala.

  Zadržana je prvobitna organiziranost korisnih prostora u četiri nivoa – nivo suterena, prizemlja, sprata i galerijskog/potkrovnog prostora. Glavni ulaz je sa zapadne strane dok su dva sporedna ulaza smještena na južnoj strani. Predviđen je i kolski pristup sa dva natkrivena mjesta iz pravca ulice Gabelina.

  ©GrupaArh

  ©GrupaArh

  U prizemlju je smješten centralni prostor sa dnevnim boravkom, otvorenom kuhinjom i trpezarijom. Uz pomenuti prostor pridružen je dio za sjedenje – divanhana. Iz dnevnog boravka ostvarena je veza sa ostakljenom terasom.

  Posebna cjelina je formirana u nivou suterena. Prostor koji čine dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom, spavaćom sobom sa kupatilom posjeduje vlastiti ulaz. Dio suterena povezan je sa sadržajima na ostalim etažama. Pomenute dodatne prostorije čine kupatilo koje služi i kao toalet za goste, hobby soba, rezervna prostorija, kotlovnica i ostava.

  Obzirom da se radi o postojećem objektu zadržava se postojeći konstruktivni sistem koji čine zidovi od opeke i armirano-betonska međuspratna konstrukcija koja se rekonstruiše zbog dotrajalosti i neadekvatne nosivosti. U suterenskom dijelu je predviđena dogradnja perimetarskih zidova radi stabilizacije i rješavanje naknadne hidroizolacije objekta. Predviđena je rekonstrukcija fasadnog plašta i to na način da se zadržava kompozicija i volumen uz dodatak termoizolacionog sloja debljine 10cm sa novim završnim fasadnim slojem.

  | Galerija fotografija |

  Datum objavljivanja: 13.07.2017.

  Podijeli

  Iz arhive