CA 2017_iKuća

Autor: AABH

Projekt “iKuća” u Travniku je odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017 među 12 radova u kategoriji Realizacija.

Autor: Senad Ibrišimbegović
Saradnici: Admir Sujoldžić, Selma Hadžijunuzović, Senka Ibiršimbegović


Više o projektu možete pročitati u nastavku.

(materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

iKuća, Travnik

iKuća, Travnik

Zahtjev privatnog investitora, vlasnika stare kuće iz 1970. godine, bio je da se isprojektuje ili preprojektuje kuća za njegovu porodicu, sa troje djece. Lokacija postojećeg objekta je u gradu Travniku, u ulici  Poturmahala br.9. Kulturni i izgrađeni identitet ove “mahale” je autentičan za cijeli grad. Nakon analize mogućeg redizajna, zaključili smo da je stara kuća je u vrlo lošem stanju, i zajedno sa investitorom smo odlučili da se sruši stara i projektuje nova kuća. Postoje dvije glavne smjernice kojima smo bili inspirisani prilikom izrade koncepta. Jedna je da se u ovoj mahali postoje kuće iz svih razdoblja počev od Osmanskog perioda do perioda iza 2.svjetskog rata, i da postoji vrlo važno duhovno mjesto nasuprot lokacije, turbe Ilhamije. On je bio Seid Abdulvehab Ilhamija (1773 – 1821) je bio 18. stoljeća derviš bosanskih Muslimana i pjesnik. Njegovo derviško ime derviš, Ilhamija, znači “inspirisani”. Kuća je tako dobilo ime iKuća jer inspirsana mahalom i blizinom Ilhamije. Izazov je bio i projektovati porodičnu kuću u kontekstu ove mahale u  sadašnjem trenutku.

iKuća, Travnik

iKuća, Travnik

Poturmahala je jednosmjerna ulica. U procesu projektovanja vodili smo se uličnom fasadom, koju treba zadržati kako bi održali sklad sa “mahalom”. Oblikovanje kuće rezultira spojem forme prethodnog objekta sa savremenim obilkovanjem. U prizemlju se nalazi ulaz u garažu sa ulice Poturmahala, južna strana, kao i na malo dvorište. Glavni ulaz u kuću za pješake je sa sjeverne strane. U prizemlju, vlasnici su željeli da imaju veliki otvoreni prostor za hobi. Prizemlje je uvučeno na južnoj i istočnoj strani cca 1m, kako bi se dobilo više prostora za ulaz u garažu. Na taj način je dobijen detalj  “doksata”, preuzet sa kuće iz osmanskog perioda.

iKuća, Travnik

iKuća, Travnik

Na prvom spratu je glavni životni prostor s kuhinjom i blagovaonicom, a ujedno i jedna soba za goste te toalet. Na drugom spratu, potkrovlju, je privatni – spavaći dio za roditelje i troje djece. Na prvom katu iznad nivoa tla, odnos prema okolini ostvaren je sa prozorima na južnoj strani, da se intimni kontakt sa parkom oko turbeta Ilhamija park i balkonom na istočnoj strani, za uživanje u jutarnjem suncu. Na drugom katu se krovni prozori asimiliraju ritam transformacije prirode i prate dnevnu rutinu s promjenom dnevnog svjetla i boja. Ukupna dimenzija kuće je 8,05 x 11,00m. Glavni stambeni dio ima 178,60 m², ukupna izgrađenost 265 m². Materijalizacija je termofasada STO sa završnom obradom u boji da odgovara susjedstvu, sa Schüco prozorskim profilima i ogradom. Uspjeh iKuće leži u njenoj izvedbi prema projektu, s tim da je rezultat mješavina zahtjeva investitora, ograničeni budžet, zahtjev za jednostavan i dobro upotrebljiv objekat, i istovremeno otvorenost za novu inspiraciju i ideju. Vlasnici već žive u kući šest mjeseci i cijela porodica je jako sretna.

Podijeli

Iz arhive