CA 2017_Hotel Navis
 • 2017-07-07
 • Autor: AABH

  Projekt “Hotel Navis” u Orašju je odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017 među 12 radova u kategoriji Realizacija.

  Projekt: Hotel Navis, Orašje
  Autor: Studio Zec – Amir Vuk
  Saradnica: Sanela Belko

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  ©Studio Zec

  ©Studio Zec

  Postojeći objekat na lokaciji je rekonstruisan poslije rata za potrebe svadbenog salona i time pripojen starom hotelu. Taj objekat je rušio nasip – bitnu odrednicu Orašja. Na naš nagovor investitor Živković (irma Maxi) ruši taj nespretni spoj i svjesno gubi 200 m2, ali time dobija neovisan objekat od kojeg nastaje današnji hotel.

  Konture i prva dva sprata su egzistirali, novom namjenom nadgrađuje se jedan sprat, a postojeća konstrukcija se prilagođava novoj namjeni.

  LIMIT  JE  INSPIRACIJA  –  vođeni  ovom  našom  devizom  koju  smo  bezbroj  puta  primijenili  u rekonstrukciji postojećih objekata. Da, i to je posao arhitekte da od MANE NAPRAVI PREDNOST. Treba dosta znanja ali još više senzibiliteta da se to prepozna u današnjem svijetu “spektakla”. Zaslijepljeni slikama arhitekture spektakla ne vidimo, nije nam u frekvenciji, ono što je iskreno. Prenadraženi u ovom šizofrenom vremenu ne reagujemo ako to nije ekstremni impuls. Ovo je suzdržana arhitektura u riječnom pojasu Save, koja tu zna vrlo opasno da plovi.

  ©Studio Zec

  ©Studio Zec

  Koncept manjeg hotela sa 16 soba, restoranom u prizemlju i multifukcionalnom salom u suterenu je potreba ovog malog grada. Ovim se ljudi vraćaju na rijeku Savu, kao odrednicu života i ovo je  začeće  riječnog  turizma.  Obala  će  ovog  ljeta  biti  organizovano  kupalište  sa  privremenim objektima, bazenom na rijeci, mobilnim toaletima i ostalim sadržajima postaće prepoznatljivo mjesto regije.

  NASUKANI BROD – mnogo puta ispričana priča, čak je i veliki Corbusier govorio da učimo od brodova. Pogled na Savu je meditativan i čitava sjeverna fasada je predodređena tome. Intima u sobama i terasama je obezbijeđena aluminijskim lajsnama dinamične forme. Blizina rijeke i velika vlažnost uslovili su upotrebu ovih materijala od aluminijskih proila do Alucobond panela.

  Unutrašnja oprema je rađena logikom opreme broda. Maksimalno iksirati što je neophodno, a dodirne ivice zaobliti i učiniti ih bezbijednim.

  ©Studio Zec

  ©Studio Zec

  Oprema  je  dizajnirana  od  tikovine  u  kombinaciji  sa  bojenim  medijapan  pločama. Bjelina  i tikovina su karakteristični elementi kod opreme brodova. Toaleti su rađeni u kombinaciji velikih keramičkih  pločica  i  tikovine.  Tkanina  daje  ženstvenost  hotelskoj  sobi  i  u  ovom  slučaju  je podređena potrebi riječnog hotela. Insistiralo se na tom ugođaju broda i plovidbe uz rijeku, jer sobe kao i pogledi iz restorana su meditativni.

  Ovaj stacionarni brod je već postao simbol ovog malog mjesta i radujemo se ljetu da zaživi u punom kapacitetu.

  ©Studio Zec

  ©Studio Zec

  | Galerija fotografija |

  Datum objavljivanja: 06.07.2017.

  Podijeli

  Iz arhive