CA 2017_Baobab škola
©Filter arhitektura
©Filter arhitektura
 • 2017-11-23
 • Autor: AABH

  Projekt idejnog konkursnog rješenja za školu Baobab u Africi je odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017 među 16 radova u kategoriji Ideja.

  Projekt: Baobab Škola, Afrika
  Autori: FILTER ARHITEKTURA: Kenan Vatrenjak, Nedim Mutevelić, Vedad Islambegović, Asmir Mutevelić, Ibrica Jašarević

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  ©Filter arhitektura

  ©Filter arhitektura

  Projekat u okviru arhitektonskog konkursa organizacije Kimse Yok Mu za izgradnju 1000 područnih škola u Africi. Osnovni zadatak bio je odnos prema klimatskim, socijalnim i ekonomskim uslovima područija tropske savane.

  Projekat je zasnovan na ujednačavanju uslova kišne i sušne sezone. U kišnoj sezoni voda se sakuplja u strukturi objekta. U sušnoj sezoni voda se koristi za svakodnevne potrebe škole i za održavanje vrta koji poboljšava mikroklimu objekta. Logika naizmjeničnog akumuliranja i održavanja podsjeća na tipične cikluse savanskog BAOBAB drveta.

  ©Filter arhitektura

  ©Filter arhitektura

  U pojasu tropske savane prirodni  godišnji  ciklus, pa tako i društveni  u velikoj mjeri zavisi od jednog pitanja: da li pada kiša? U kišnoj sezoni tlo se obnavalja i cijela se priroda priprema  za dugu suhu sezonu. Prirodni  i poljoprivredni ritmovi prilagođeni su ovim ciklusima.  Ljudi sakupljaju  vodu, životinje  migriraju  a biljke hiberniraju ili skladište  vodu da bi prezivjeli  do iduće kišne sezone.

  Objekat je položen po osi istok- zapad radi što manjeg zagrijavanja. Porozna struktura  objekta i oblik krova omogućavaju dobru provjetranjanje. Vertikalna  konstrukcija napravljena je od prefabrikovanih cijevi u kojima se čuva voda Konstrukcija akumulira

  8400 litara vode koja se podzemnim  cijevim i geotermalnim principom hladi i tako  doprinosi  ukupnom rashlađivanju objekta.  Krov od lake metalne konstrukcije oblikovan  je da se sva kišnica slijeva u vertikalne  cijev i- rezervoare.

  ©Filter arhitektura

  ©Filter arhitektura

  Datum objavljivanja: 23.11.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive