Bringing Light to Life AWARD 2019
 • 2020-02-27
 • Predstavljamo vam ovogodišnje dobitnike nagrade VELUX Bringing light to life u kategorijama porodične kuće, rezidencijalni i javni objekti i renoviranja, kao dobitnike Specijalne nagrade za postignuća. Pored toga, žiri odabran iz svih zemalja učesnica je proglasio i Globalnog pobjednika, koji je imao najveći broj poena.

  Na ovogodišnjoj dodjeli VELUX Bringinglight to life nagrade prisustvovalo je oko 150 arhitekata iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Turske. Ceremonija je održana u modernom prostoru Karbon State u Beogradu.

  Od prijavljenih 125 radova, žiri sastavljen od svih zemalja učesnica, imao je težak zadatak da odabere 3 glavne nagrade: porodične kuće, rezidencijalni i javni objekti i renoviranja, pa je zato svaka zemlja dodijelila i Specijalne nagrade za postignuća pojedinih arhitektonskih biroa. Pored toga, žiri je proglasio i Globalnog pobjednika, koji je imao najveći broj poena.

  Zahvaljujemo se svim učesnicima u ovogodišnjem takmičenju, s ponosom smo predstavili arhitekturu Bosne i Hercegovine sa 21 projektom od ukupno 125 koji su se prijavili. Naša zemlja u odnosu na regiju koja je uzela učešće čini svega 0,2% stanovništva dok smo sa 17% bili prisutni po broju projekata. Nije samo kvantitet bio cilj, to dokazuju 4 projekta iz Bosne i Hercegovine su bila u top 15 rangiranih i to:

  – Pobjednik u kategoriji Rezidencijalne i javne objekte Parents House Tuzla, arhitekta Emir Salikić
  – Vernes Čaušević i Lucy Dinnen, za projekat Half House Sarajevo, Projekt V Arhitektura (dvanaesto mjesto)
  – SkenderBRICK Sarajevo, Studio Zec (četrnaesto mjesto)
  – S-house Banja Luka, Željko Kusić (petnaesto mjesto)

  Konkurencija je bila jaka, upravno zbog autentičnosti svih projekata, kao i zbog različitih primjena VELUX proizvoda u posve drugačijim prostorima. Neki od uslova za prijavu, kojima se žiri vodio bili su: količina dnevne svjetlosti, izgled enterijera i eksterijera, ali i ’’dodir prirode’’ u prostoru, koliko dobro je iskorišten prostor potkrovlja i krovnih elemenata, kao i vizuelna prezentacija projekta.

  O značaju VELUX proizvoda u kreiranju zdravijeg prostora za život, na ceremoniji je govorio i Henrik Larsen iz Danske, komercijalni menadžer kompanije VELUX za Jugoistočnu Evropu.

  Henrik Larsen, komercijalni menadžer kompanije VELUX za Jugoistočnu Evropu

  U kategoriji Porodične kuće, žiri je dodijelio nagradu projektu KK House arhitekti KeremPikeru, iz Turske.

  KK House – Turska, arhitekta Kerem Pikersa članom žirija Keremom Erginoglubann

  Nagrada za Rezidencijalne i javne objekte pripala je projektu Parentshouse iz Bosne i Hercegovine, arhitekti Emiru Salkiću.

  Parentshouse – Bosna i Hercegovina, arhitekta Emir Salkić sa članom žirija Vedinom Babahmetović

  U kategoriji Renovirani objekti, koja je aktuelna od ove godine, nagradu su osvojili arhitekte iz Srbije Ela Nešić i Danilo Nedeljković za projekat Gundulićev venac.

  Gundulićevvenac – Srbija, arhitekte Ela Nešić i Danilo Nedeljković sa članom žirija Vladimirom Lovrićem

  Prije proglašenja glavne nagrade, žiri je dodijelio i Specijalne nagrade po zemljama.

  U Bosni i Hercegovini je nagrada dodeljena arhitektama Vernes Čaušević i Lucy Dinnen, za projekat HalfHouse Sarajevo od Projekt V Arhitektura. Projekat je bio drugorangirani iz Bosne i Hercegovine, a 12-ti od ukupno 125 projekata.

  Nagradu je u ime arhitekata koji nisu bili u prilici prisustvovati ceremoniji,preuzela direktorica kompanije VELUX Bosna i Hercegovina Sanela Salihbegović

  Posle toga, uslijedio je najuzbudljiviji dio večeri gdje je prošlogodišnji pobjednik Dejan Mitov iz biroa Model Art arhitekti iz Novog Sada, proglasio globalnog pobjednika. Pobjednički projekat 2019. godine je Guesthouses Bulgaria od HO_RA architects biroa, arhitekata Andrej Hodkevič i Vladimir Rajnovski iz Bugarske. Čestitamo!

  Guesthouses, Bugarska, biro HO_RA, arhitekte Andrej Hodkevič i Vladimir Rainovski sa Dejanom Mitov, prošlogodišnjim pobjednikom iz Model Art arhitekti iz Novog Sada

  Sve prijavljene radove možete pogledati na BLL web stranici Velux kompanije.

  Podijeli

  Iz arhive