BH kulturno-historijsko naslijeđe na Sorbonne Univerzitetu
 • 2018-06-05
 • Prezentacija bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa na Sorbonne Paris Cité Univerzitetu

  Na poziv INALCO instituta (Institut national des langues et civilisations orientales) i Sorbonne Paris Cité Univerziteta profesorica Emina Zejnilović sa Internacionalnog „Burch“ Univerziteta iz Sarajeva i profesorice Maja Popovac i Merima Šahinagić-Isović sa Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru su u ponedjeljak 04. juna, u historijskoj zgradi INALCO instituta održale predavanja na temu bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa. Predavanja su održana u sklopu seminara „Kulturno-historijsko naslijeđe u Bosni i Hercegovini: historijski kontekst, kulturološki utjecaji i arhitektonske vrijednosti.“ Organizator seminara bio je doktorant  Sorbonne Paris Cité Univerziteta, Boris Trapara, dipl.ing.arh.

  Profesorica Maja Popovac održala je predavanje o razvoju arhitekture u Bosni i Hercegovini i kulturno-historijskim vrijednostima jednolučnih mostova sa akcentom na Stari most u Mostaru, profesorica Emina Zejnilović održala je predavanje o historijskom razvoju stambene arhitekture u Sarajevu, a profesorica Merima Šahinagić-Isović održala je predavanje o tradicionalnim materijalima u bosanskohercegovačkoj baštini. Predavanjima su prisustvovali studenti, profesori i naučni radnici INALCO instituta, Sorbonne Paris Cité Univerziteta i arhitektonskih fakulteta École nationale supérieure d'architecture Paris – Malaquais i École nationale supérieure d'architecture de Paris – La Villette.

  Bosna i Hercegovina je mala zemlja u svjetskim okvirima, ali izuzetno značajna zbog slojevitosti i složenosti kulturno-historijskog naslijeđa koje se nalazi na njenom teritoriju. To naslijeđe predstavlja univerzalno dobro i pripada ne samo svim Bosancima i Hercegovcima, nego i svim građanima svijeta. Međunarodnim i akademskim predstavljanjem i stavljanjem bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa u evropski kontekst, moguće je ukazati na veliki značaj baštine u Bosni i Hercegovini, kao dijela baštine čitavog svijeta. Uzimajući ovo u obzir, cilj seminara o bosanskohercegovačkom kulturno-historijskom naslijeđu, kako je istakao organizator seminara Boris Trapara, je i privlačenje zaslužene i pune akademske pažnje na međunarodnoj akademskoj sceni na spomeničke, umjetničke, arhitektonske, kulturne, historijske, ambijentalne i druge vrijednosti bosanskohercegovačke baštine.

  Seminar je bio i prilika da se kolege iz Bosne i Hercegovine upoznaju sa kolegama iz Francuske i započnu planove za buduću akademsku saradnju i studentsku razmjenu. Organizaciju seminara su finansijski pomogli i podržali INALCO institut, Sorbonne Paris Cité Univerzitet, Francuski institut i Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini.

  Tokom jednosedmičnog boravka u francuskoj prijestolnici profesorice Emina Zejnilović, Merima Šahinagić-Isović i Maja Popovac su u pratnji domaćina i organizatora seminara, posjetile neke od najboljih svjetskih biblioteka, nekoliko UNESCO-vih spomenika, najznačajnije Le Corbusierove kuće u Parizu, te poznate muzeje i  galerije. Profesorice su izrazile zahvalnost na ukazanom gostoprimstvu, uz nadu da će ovakvih i sličnih prilika za akademsku saradnju i međunarodnu promociju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine biti više u budućnosti.

  Datum objavljivanja: 05.06.2018.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive