Besplatna turistička tura: Socijalistička arhitektura Zenice
 • 2020-02-26
 • Povodom 584. rođendana grada Zenice, 20. marta 2020. godine realizuje se besplatna turistička tura “Socijalistička arhitektura Zenice”. Poklon je to gradu, sugrađanima, ali i gostima, četvrti put zaredom, od turističkog i planinarskog vodiča Afana Abazovića.

  Ovoga puta, tema ture je socijalistička arhitektura Zenice, grada koji je svoj današnji oblik dobio u periodu između kraja Drugog svjetskog rata (1945.) i početka agresije i Odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992.), a ponajviše radi Generalnog urbanističkog plana iz 1955. godine, autora velikog prof. dr Juraja Neidharta.

  Tura će se izvesti na Dan grada Zenice, u srijedu, 20. marta 2020. godine sa početkom u 18:30 na dobro prepoznatljivoj lokaciji svim stanovnicima Zenice, “kod Sata”, odnosno kod robne kuće “Bosna”. Odatle će se kolona, sa usputnim zaustavljanjima kraj bitnih objekata, kretati sljedećim ulicama: Trg Alije Izetbegovića – Titova ulica – Islambegovića put – Trg Bosne i Hercegovine – Branilaca Bosne – Školska – Park Kulina bana – sjeverna strana Stadiona – Dr Abdulaziza-Aska Borića – Stanični trg, nakon čega će se turisti razići po svojim pravcima.Dužina hoda je oko 4 km, a tura bi trebala trajati oko 2 sata.

  Učešće je u potpunosti besplatno i prijave nisu potrebne. Organizator je izrazio želju da se šetnji pridruže i djeca s roditeljima, i mladi i stariji, jer će se za svakog ljubitelja arhitekture pronaći ponešto zanimljivo za čuti i vidjeti, a zbog toga će tempo šetnje biti prilagođen a u toku cijele ture će vodič biti ozvučen.

  Ovakve šetnje ispunjene divnim prizorima i kvalitetnim prezentacijama su rijetkost, pa preporučujemo da se, bez obzira jeste li rođeni Zeničani ili će vam to biti izlet u ovaj industrijski grad, definitivno pridružite šetnji i u hodu naučite nešto novo.

  Detaljnije informacije i upute možete pronaći na linku službenog događaja ovdje.

  Podijeli

  Iz arhive