Baština međunarodne saradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata
 • 2022-12-02
 • Nacionalni komitet ICOMOS u Bosni i Hercegovini zajedno sa Arhitektonskim fakultetom u Sarajevo domaćin je izložbe BAŠTINA MEĐUNARODNE SURADNJE: AFRIČKI I AZIJSKI RADOVI HRVATSKIH ARHITEKATA. Izložba je realizovana u okviru umjetničke platforme Bacači Sjenki iz Zagreba. Autorice postavke su Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina. Otvaranje izložbe i razgovor sa autoricama uz moderaciju Elše Turkušić Jurić bit će upriličeni 6. decembra 2022. u 19:00 (Studio urbanog dizajna Sarajevo, Vrazova 3).

  “Djelovanje hrvatskih arhitekata u inozemstvu odvijalo se, i još se uvijek odvija, divergentno, kako u prostornom, tako i u organizacijskom smislu. Izdvajanje teritorija afričkih i azijskih zemalja kao područja njegove konvergencije u bitnoj je mjeri rezultat vanjske politike socijalističke Jugoslavije vođene idejom nesvrstavanja. Istovremeno, riječ je o dinamičnoj platformi raznorodnih aktera na građevinskom tržištu mladih, netom emancipiranih nacija čijem očekivanom suverenom razvoju arhitektura nudi vizije s vlastitih pozicija. Karakter arhitektonskih praksi koje se pojavljuju unutar takve koncepcije Trećega svijeta stoga je izrazito heterogen. S ekonomskog je stajališta moguće diferencirati skalu od gospodarski značajnih, do sasvim individualnih poslovnih, pa i migracijskih pothvata. Iz perspektive neposrednih radnih okolnosti najizraženija je opreka u mjestu izrade projekata pri čemu se određena dokumentacija „izvozi“ iz hrvatskih biroa, dok druga nastaje na temelju višegodišnjeg rada u međunarodnom okruženju stručnjaka na samoj lokaciji. Uvid u relevantne afričke i azijske radove hrvatskih arhitekata ostvaruje se kroz deset prikaza prostorno i sadržajno različitih tematskih cjelina. Sadržaj postava izložbe ujedno je i odraz varijabilnosti sadržane u prirodi njima pripadajućih modaliteta djelovanja.”

  Nositelj izložbe: BACAČI SJENKI

  Podrška projektu i izložbi: Ministarstvo kulture i medija i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grad Zagreb

  Kuratorice i autorice postava izložbe: Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina
  Podijeli

  Iz arhive