Autodesk Forma /CAD softver, BIM, 3D dizajn
 • 2023-06-09
 • Novi-stari član Autodesk porodice je Forma. Nastala kao novo cloud rešenje na već postojećoj platformi Spacemaker-a i karakteristika FormIt-a.

   

  Namenjena je za prvu fazu projektovanja i urbanog planiranja gde uz pomoć veštačke inteligencije (AI) i generativnog dizajna možete dobiti prve informacije i analize o oblikovanju, osvetljenju, vetru, osunčanju, mikroklimi. Na osnovu ovih podataka možete dalje da istražujete i da se poigravate različitim oblikovanjem još u ranoj fazi projekta.

  Ovo cloud rešenje omogućava bolju saradnju između članova tima tako što modelu možete pristupiti sa svog naloga sa bilo kog računara. Efikasnost Forme je postignuta intuitivnim okruženjem i automatizacijom.

  Forma je tu da pomogne arhitektama, urbanistima, kao i opštinama da istraže sve mogućnosti i potencijale neke lokacije. Postavljajući parametre i informacije kao što su lokacija, zoniranje, mape i studije vetra, saobraćaja, mikroklime, osunčanja, brzo izgeneriše veliki broj varijantnih rešenja gde na osnovu svojih preferencija možete da izabrate jedno ili više koja vam odgovaraju, i nastaviti dalje u razradu samog projekta u Revitu.

   

  Sa add-in-om „Send to Revit“ možete da samo u par klikova vaš model pošaljete iz Forme u Revit, gdje se na ovaj način možete poigravati sa vašim procesom rada i istraživati nove načine kako da analizirate u Formi i prebacujete vaš model u Revit, iz kog dobijate potrebnu dokumentaciju za vaš projekat.

   

   

  Forma takođe ima import i export komande koje podržavaju OBJ i IFC tipove fajlova što omogućava saradnju sa drugim BIM programima. Sa ovim komandama možete još da uradite import i export geometrije, model terena, referentne slojeve, 2D DXF, JSON, GeoJSON, GML fajlove, oblike i slike.

   

  Forma je sada dostupna u sklopu AEC kolekcije.

  Za više informacija možete se obratiti našim ovlašćenim partnerima

  Probnu verziju možete preuzeti na linku

  Podijeli

  Iz arhive