arhitektura skulptura sjećanje – umjetnost spomenika jugoslavije 1945.-1991.
 • 2023-05-04
 • Povodom proglašenja Partizanskog spomen groblja jednim od 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi, u Mostaru je prikazana izložba ARHITEKTURA SKULPTURA SJEĆANJE – Umjetnost spomenika Jugoslavije u organizaciji udruženja Urbana kuća IDEAA.

  Na osnovu visoke arhitektonske i umjetničke vrijednosti građevina i izuzetnih kontemplativnih kvaliteta prostornog dizajna, Galerija DESSA, časopis ab-Architect’s Bulletin i Architectuul odabrali su 33 spomenika i memorijalna kompleksa iz svih republika i autonomnih pokrajina bivše Jugoslavije. Izložba je pripremljena u saradnji sa autorima, fotografima, institucijama iz regiona bivše Jugoslavije. Od marta 2019. godine, kada su započele pripreme za izložbu i publikaciju pa do danas, fundus izložbe je bogatiji za još 14 spomenika.

  KUSTOSI: Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik
  MEDIJSKI PARTNER:  Architectuul

  Izložba je počela razgovorom s kustosima izložbe, Majom Ivanić iz Galerije DESSA i dr. Boštjanom Bugaričem, višim urednikom Architectuula i kustosom Galerije DESSA.

  „Velika je odgovornost, ali i čast biti dio ovog programa. Partizansko spomen-groblje u Mostaru, kao i njegov „Ukleti neimar“, kako je sam sebe nazvao arhitekta Bogdan Bogdanović, su to zaslužili.

  Urbana kuća IDEAA Mostar, predlagač programa 7ME 2023 u partnerstvu sa Galleria DESSA iz Ljubljane i Europa Nostra Srbija, te uz potporu gradonačelnika Grada Mostara iznimno je sretna što se Partizansko spomen groblje našlo na ovom važnom popisu. Ovaj spomenik nije samo remek-djelo poznatog arhitekte Bogdana Bogdanovića i prekrasna građevina velike estetske vrijednosti; to je i mjesto s kojim su se intimno povezivale cijele generacije naših građana: mladi, roditelji s djecom, zaljubljeni; svi su ondje našli svoje omiljeno mjesto za opuštanje, šetnju, igru, sanjarenje…

  Štoviše, ta mirna i snena oaza okružena zelenilom, bujnom vegetacijom, posljednje je počivalište naših brojnih predaka, pretežito mladih, čija antifašistička borba  nas je uvijek činila ponosnima.

  Ovim činom Mostar je dobio priliku dokazati svoju višestoljetnu demokratiju ukorijenjenu u sve njegove historijske slojeve, poštujući sve naše građane, one prije nas i one koji dolaze.

  Partizansko spomen groblje “Grad mrtvih koji gleda u grad živih” dobilo je novu priliku.

  Kao i njegov stariji brat, Stari most, koji je doživio sličnu sudbinu i digao se poput Feniksa iz pepela, sada 400 godina mlađi i jednako važan za kontinuitet grada je na pijedestalu.

  Nadamo se da će svi građani Mostara razumjeti i prihvatiti da je ovo za sve nas i da će revitalizacija nekropole ponovo biti oaza mira u kojoj će se družiti neka nova djeca, mladi i odrasli i graditi novi odnos sa ovim mjestom.

  Zahvalni smo što je Europa Nostra prepoznala značaj i ljepotu Partizanskog spomen groblja u Mostaru kao evropsku vrijednost i nadamo se da ćemo uz njihovu pomoć uspjeti vratiti stari sjaj na sveobuhvatan, dostojanstven i održiv način.“ – doc. dr. Senada Demirović Habibija

  Izložbu možete pogledati OVDJE

  Galerija Dessa – Koncept izložbe

   

  Podijeli

  Iz arhive