ARHITEKTONSKA MAPA AUSTROUGARSKOG PERIODA ZA BANJU LUKU
 • 2021-07-06
 • Nakon dvojezičnih mapa arhitekture austrougarskog perioda za Sarajevo i Mostar, NK ICOMOS u BiH vam sa zadovoljstvom predstavlja prvu dvojezičnu mapu arhitekture austrougarskog perioda za Banju Luku. Mapa donosi 35 reprezentativnih spomenika arhitekture i definisane dvije rute kretanja, ruta A: „(Ne)zaboravljena Banjaluka i djelo češkog graditelja Hypolita Pokornýa“, i ruta B: „Školske zgrade u Banjaluci.“ Uz odabrane spomenike dati su podaci o godinama završetka izgradnje, arhitektima, adresama i statusu zaštite. Mapa sadrži i index značajnih arhitekata koji su djelovali u Banjoj Luci u periodu od 1878. do 1918. godine.

  Na izradi mape radila je grupa stručnjaka iz NK ICOMOS u BiH. Autor projekta arhitektonskih mapa austrougarskog perioda i mape za Banja Luku je Boris Trapara, urednica je Elša Turkušić Jurić, a grafički dizajn je uradila Alisa Burzić.

  Mapiranje arhitektonskog naslijeđa

  Banjalučka arhitektonska mapa je treća u nizu od tri mape u sklopu projekta „Stare lokacije – nove perspektive“ čiju izradu su finansijski podržali Austrijski kulturni forum Sarajevo, pri Austrijskoj ambasadi u BiH i Češka ambasada u BiH. Namijenjena je studentima arhitekture, arhitektima, istoričarima umjetnosti i svim zainteresoviranim građankama i građanima BiH.

  Projekt „Stare lokacije – nove perspektive“ se bazira na utvrđivanju arhitektonskih ruta u gradskim četvrtima tri grada (Sarajevo, Mostar i Banja Luka) mapiranjem spomenika iz austrougarskog perioda. NK ICOMOS u BiH je prije dvije godine započeo promoviranje arhitektonksih kruriranih ruta u Sarajevu kroz projekt “Arhitektura u mom kvartu – šetnja kroz sarajevsku modernu (1918-1941)”. Odabir šetnje kao formata komunikacije omogućava kvalitetniju interpretaciju i precepciju (vlastitog) okruženja.

  UN- Kultura 2030 Cilj (CultureCovid19 #Culture2030Goal)

  Dok se već duže od godinu dana suočavamo sa posljedicama pandemije virusa COVID-19, ali i sa izazovom kako obnoviti društvo u budućnosti, NK ICOMOS u BiH na ovaj način nastoji da djeluje u duhu UN-ove agende «Kultura 2030 -Cilj» (http://culture2030goal.net) prema kojoj kultura treba biti u samoj srži procesa obnove društva. Arhitektonska mapa je kreirana tako da svakom pojedincu omogućava samostalno šetnju gradom, u kojoj može da bira ponudjene rute, kreira nove vlastite rute i tako stekne jasnu predstavu o kulturnoj slici grada aktivno učestvujući u njoj.

  PREUZIMANJE MAPE

  Pozivamo vas da downloadujete besplatan primjerak prve dvojezične mape arhitekture austrougarskog perioda za Banju Luku na ovom link-u. Mapa je dostupna i u štampanoj verziji, a svoj besplatan primjerak možete preuzeti u prostorijama HUB-a Asocijacije arhitekata u BiH, na adresi Alipašina 2, od četvrtka 8. jula, u terminu od 10h do 14h.

  Podijeli

  Iz arhive