ARHITEKTI I NEFORMALNA EDUKACIJA
 • 2017-11-11

 • Pored primarnog i neizbježnog formalnog obrazovanja (fakulteti i akademije), u današnjem svijetu arhitekata i dizajnera veliku ulogu igraju prakse, volontiranje, te različiti kursevi. Dodatno doškolovanje i edukacija omogućava mladim arhitektima da prošire svoje znanje, praktično ga primijene i svakako učine sebe primamljivijim na samom tržištu rada.

  Praktični rad, bio plaćen ili ne, i dalje je često nedostupan ili u nedovoljnoj mjeri zastupljen, pogotovo studentima i mladim arhitektima. Kada su u pitanju kursevi, uglavnom zahtijevaju face-to-face pristup, te nerijetko iziskuju i znatne količine novca. Bar je tako bilo do sad.

  Nova digitalna era koja je promijenila pristup svim informacijama, ima i veliki utjecaj i na, u ovom slučaju, neformalno obrazovanje i doškolovanje. U nastavku članka prikazaćemo vam neke od prilika za samoedukaciju od strane raznih svjetskih univerziteta, i ono što je bitno istaći je da su iste apsolutno – besplatne.

  Krajem oktobra ove godine preko 200 univerziteta izbacilo je 560 besplatnih online kurseva za ljude iz svih profesionalnih oblasti, kao i njihovim zonama interesovanja.

  Iz oblasti inženjeringa izdvajamo kurseve:

  Kada je u pitanju oblast dizajna i umjetnosti, arhitektima bi mogli biti korisni sljedeći kursevi:

   kao i kursevi iz oblasti lične nadgradnje i razvoja koji bi mogli biti od pomoći arhitektima:

   Svi kursevi su podijeljeni u sljedeće kategorije: kompjuterske nauke, matematika, programiranje, nauka podataka, humanističke nauke, društvene nauke, edukacija i podučavanje, zdravlje i medicina, inžinjering, umjetnost i dizajn, biznis, lični razvoj i nauka.

  Kompletnu listu kurseva poredanih po oblastima kao i više informacija o ovoj temi možete naći OVDJE.

  Datum objavljivanja: 11.11.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.

   

  Podijeli

  Iz arhive