ARCHITIZER A+Awards
 • 2016-11-03
 • Architizer nagrada © Architizer

  Architizer nagrada © Architizer

  Arhitektonski portal Architizer, najveća online zajednica arhitekata sa preko 3 miliona mjesečnih pregleda, raspisao je natječaj A+Awards 2016/2017 za dodjelu nagrada za najbolja arhitektonska ostvarenja.
  A+Awards je nagradni program usmjeren ka promoviranju najboljih projekata iz oblasti arhitekture i dizajna.
  Od svog osnivanja, Architizer’s A+Awards je evoluirao, te ove godine uvodi nove kategorije za projekte primjene novih tehnologija. Posebno će biti istaknuti proizvodi koji dizajn dovode u drugu dimenziju i nose iznenađujuće nove koncepte, sve u cilju da se planeti osigura najbolja savremena arhitektura.

  Nagradni program je otvorenog tipa i svako može učestvovati. Svakoj kategoriji su posvećene dvije nagrade, jedna prema glasovima raspoređenim od strane 300 članova stručnog žirija, a druga od strane javnosti. Stručni žiri nominira po 5 finalista u svakoj nagradnoj kategoriji, koji se kasnije prezentuju online. Svi koji prate stranicu i arhitekturu, iz cijelog svijeta, imaju priliku glasati tokom konkursa.
  Obje nagrade se smatraju jednako važnim i bit će odlučene brojanjem glasova, a pobjednici će primiti priznanje za čiji je dizajn zadužena firma iz Brookyln-a Snarkitecture.
  U otvorenom pismu za javnost Architizer navodi da, za razliku od nagrada, kakva je na primjer Pritzkerova nagrada, koja se bira od strane manje grupe sa svojom agendom, njihov sistem je uistinu demokratski. Svi imaju jednaku šansu da budu priznati, bez obzira koliko je velika ili mala njihova firma.

  Za motivaciju arhitektima, Architizer poručuje da ovogodišnji A+Awards slavi ljude iza table za crtanje i kompjuterskog ekrana. Žele da istaknu nevjerovatan rad koji stoji iza nastanka svake tipologije objekta. Putovanje od ideje do završenog objekta je puno raznih dilema, odluka i rokova i to je uistinu dug i kompleksan proces. Architizer ovim nagradama odaje priznanje svim arhitektima koji prolaze kroz taj put.

  Cijena prijave za prvi rok, 4.novembra 2016. godine, iznosi 245 američkih dolara, dok je za drugi, decembarski rok cijena 295 američkih dolara.
  Nakon što žiri podijeli svoje glasove u martu 20017. godine, 14. aprila ćebiti objavljeni pobjednici.
  Oni će se zajedno sa žirijem i VIP gostima okupiti na crvenom tepihu na gala večeri, koja počinje zajedno sa jednonedjeljnim NYCxDesign događajem u New Yorku i to 14. maja 2017. Proslava je prilika za arhitekte da se druže sa poznatim i značajnim ličnostima, kao i vizionarima iz struke.

  Pozivamo i vas, arhitektice i arhitekte Bosne i Hercegovine, da se prijavite i putem konkursa prezentirate svoj rad široj svjetskoj publici. Međunarodna priznanja našim arhitektonskim praksama će snažnije pozicionirati cjelokupnu arhitektonsku scenu naše zemlje.

  Informacije o konkursu na: awards.architizer.com/about/awards/

  Podijeli

  Iz arhive