Adaptabilni životni prostori, epizoda 1: COVID-19
 • 2020-05-21
 • Adaptabilni životni prostori, epizoda 1: COVID-19
  www.adaptibilni.info

  Projekat Adaptabilni životni prostori, epizoda 1: COVID-19 su razvili studenti prve i druge godine Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, u formatu neobavezne vježbe na predmetima Projektovanje 1, Teorija i metodologija projektovanja i Osnovi projektovanja 2, isključivo putem online nastave.

  Studenti su imali zadatak da mapiraju trenutno stanje i istraže mogućnosti vlastitih stambenih prostora u kontekstu prilagođavanja globalnoj pandemiji COVID-19, koja, kao i drugi globalni događaji, izravno utiče na promjenu načina života, pa tako i na način projektovanja stambenih i radnih prostora.
  Kroz potpuno stvarne scenarije s jedne strane, ali i potpuno imaginarne
  scenarije s druge, studenti propituju teme fleksibilnosti i transformabilnosti. Savremenim alatima i metodama za grafičku komunikaciju projekata, studenti dodaju i humor koji ne samo da čini proces projektovanja interesantnijim, nego i dokazuje Einstainovu tvrdnju da je “mašta ispred znanja”!

  Od minimalnih stanova u zgradama kolektivnog stanovanja, do prostranih etaža individualnih kuća, od sobe veličine 9.78m2 sa “bezbroj mogućnosti”, do stana od 150m2 u kojem je jasno povučena “Corona-Line”. Od Lukavca i Srebrenika do Konjica i Travnika, od Dolac Malte do Koševskog brda, možemo vidjeti niz tlocrta stambenih prostora koji se ne razlikuju mnogo od uobičajenih dispozicija u Bosni i Hercegovine, te kao takvi primjeri, mogu poslužiti i mnogima koji nisu profesionalno vezani za arhitekturu, ali žele ugodnije i sigurnije životne prostore.

  Da arhitektonsko projektovanje ne podrazumijeva samo crtanje, dokazuje i tekst koji studenti formulišu u toku procesa rada: “Kako smjestiti beskonačnost vanjskog svijeta u 60ak kvadrata našeg stana? Ponekad je dovoljno samo pomjeriti kućni fikus na drugo mjesto, a za one hrabre – možda u našim projektima pronađete inspiraciju za ‘brisanje’ granica vašeg unutrašnjeg i beskonačnog vanjskog prostora!”

  Zoran Doršner, autor “Prijedloga adaptacije stana u Sarajevu pod opsadom” (1994) prisjetio se sličnog djelovanja sarajevskih arhitekata, prije više od 25 godina:
  “Podsjećam da je 35 članova Društva arhitekata Sarajevo u junu 1994. tokom opsade grada, u znak protesta protiv urbicida pripremili i objelodanili protestnu prezentaciju radova koja je prezentirana početkom 1995. u Strasbourgu i New Yorku o devastiranih 35.000 stanova i brojnih građevina. Arhitekti su time, između ostalog, dali prijedlog za novo poglavlje univezalnoj arhitektonskoj enciklopediji Arhitektonsko projektovanje (E.Neufert) koje bi upravo obuhvatalo i ovaj studentski sadržaj Adaptabilnih životnih prostora (za preživljavanje). Upravo ovakvi projekti ponovo pokazuju promišljenost i studioznost naših studenata u okvirima konvencionalnih stambenih prostora u Bosni i Hercegovini, ali i u kontekstu promijenjenih uslova za život koje je donijela globalna pandemija COVID-19.”

  Povodom online izložbe radova koja je objaljena na www.adaptibilni.info, Dekan Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Prof.dr. Erdin Salihović je istakao da “Nekada krizni periodi, strah i neizvjesnost mogu „izbaciti na površinu“ iznimno kvalitetne ideje. Upravo je dobro sročeni neformalni zadatak transformiranja sopstvenog prebivališta u višenamjensku karantinsku zonu potaknuo studente Arhitektonskog fakulteta na kreativno promišljanje. Ove radove treba iščitavati kao individualne scenarije, u kojem vas svaki autor vodi originalnom arhitektonskom stazom kroz koju se provlači zajedničko pitanje. Na koji način u limitiranom unutarnjem prostoru možemo nadomjestiti sve one aktivnosti koje su se do prije par mjeseci odvijale izvan zidova stana?

  Idejna rješenja studenata nagovještavaju proces kojem već svjedočimo – svijet se danas neumitno mijenja, otkrivajući obrise stanovanja budućnosti. I mi smo „preko noći“ digitalizirali živote, zamijenili učionice elektronskom komunikacijom, i istovremeno postali svjesnim da se kvalitetni iskorak u edukacijii arhitekte može dosegnuti i online nastavom.”

  Pogledajte online izložbu radova na www.adaptibilni.info
  Podijeli

  Iz arhive