AABH ostvarila saradnju sa TU Brno, Češka Republika
 • 2019-11-20
 • U mjesecu oktobru 2019. godine Asocijacija arhitekata u BiH zaključila je saradnju sa Tehničkim Univerzitetom u Brnu – odsjek arhitektura i urbanizam, Češka Republika. Saradnja će se odvijati kroz Erasmus projekat međugranične saradnje, a odnosi se na vremenski okvir od dvije godine – 2020 i 2021 god. Predmet projekta jeste akademska saradnja i razmjena znanja izmedju TU Brno i stručnog i akademskog osoblja u BiH.

  Prva, kick-off faza projekta održana je u oktobru 2019. god. gdje je kroz niz radionica i predavanja predstavljen kontekst rada i djelovanja obje zajednice, te razgovarano o oblastima u kojima bi bilo najviše benefita pri razmjeni znanja. Radionica je održana u kulturnom centru Sibir na tematiku ‘Adaptive Reuse’ koju su vodili Radek Toman sa TU Brno i Veronika Bromova. Studenti i profesori sa TU Brno kroz radionicu obrađivali su tematiku revitalizacije kulturnih prostora – konkretno napuštenog kina koji koristi kulturni centar Sibir, dok su predstavnice AABH Hana Kevilj i Azra Grebo, predstavile kontekst rada arhitekata i urbanista u BiH, institucionalni okvira i ograničenja, te rad najboljih i nagrađivanih praksi i incijativa.

  U januaru 2020. godine dvoje predstavnika sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu i Banja Luci učestovati će kao žiri u ocjenjivanju i kritici studentskih radova, dok će se saradnja intenzivirati u periodu od naredne dvije godine. AABH pristupa ovome projektu s ciljem da se najbolje prakse i znanje sa TU Brno, odsjek Arhitektura i urbanizam, prenesu na akademsko osoblje na univerzitetima u BiH, u cilju poboljšanja obrazovanja i preuzimanja najboljih iskustava. Kontekst, historijski razvoj i problemi sa kojima su se suočavali ili se suočavaju profesori, asistenti i arhitekti i urbanisti u Brnu imaju mnogo sličnosti sa onima sa kojima se suočavaju akademija i praksa u BiH, te bi ovakva saradnja mogla pomoći u prevazilaženju istih.

  O svim narednim koracima u okviru ove saradnje AABH će uključivati i obavještavati stručnu i akademsku zajednicu u BiH.

  Podijeli

  Iz arhive