AABH na Danima arhitekture Banja Luka
 • 2017-06-06
 • „Istraživački centar za prostor“ je proteklog tjedna po treći put organizirao “Dane arhitekture Banja Luka“ koji su trajali od 29. maja do 4. juna 2017.
  Centralni dio događaja je bio simpozij koji se održao u petak i subotu u prostorijama Gradskog pozorišta ”Jazavac”, gdje su brojni predavači predstavili svoj rad. 

  Tema ovogodišnjih Dana arhitekture Banja Luka pod nazivom  SMALL-SCALE CITY (MALA RAZ_MJERA GRADA) postavlja u prvi plan pitanje razmjera arhitektonskog i urbanističkog konteksta. Pitanje razmjera arhitektonskog i urbanog okruženja je jedno od najbitnijih sa kojim se susreću arhitekti, pogotovo danas kada se značajno mijenjaju vrijednosti prostora i vremena u tradicionalnom načinu njihovog shvaćanja. Pored fokusa na male intervencije u gradskom tkivu, ovogodišnja tema je gradila specifičan fokus u okviru “male razmjere” stavljajući u središte djecu i prostore koje koriste djeca, od odgojno-obrazovnih ustanova do zajedničkih i javnih otvorenih prostora, igrališta, parkova, šetališta i ulica.

  Predavači i gosti na ovogodišnjim Danima arhitekture bili su: Mikkel Frost (CEBRA, Danska), Trine Berthold (Schmidt Hammer Lassen Architects, Danska), Markus Schwai i Steffen Wellinger (NTNU Norveška), Wolfgang Fischer (FRANZ & SUE, Austrija), Hrvoje Njirić (Njirić Plus Arhitekti, Hrvatska), Nikola Andonov (MADA architecture studio, Srbija), Diana Stupar (Univerzitet u Banjoj Luci, BiH) i Željko Kusić (Željko Kusić – Arhitektura, Banja Luka BiH).
  Program je obuhvatio i dvije izložbe: Continuity of Modernity (Oris – Kuća arhitekture) i Young Viennese Architects (YOVA).

  Pored predavanja i izložbi, tema je bila i predmet višemjesečnog projekta Small-Scale, međunarodne radionice u kojoj sudjeluju studenti AGGF-a u Banjoj Luci, u suradnji sa studentima arhitekture iz Trondheim-a i Sarajeva. Radionica se realizirala na obali Vrbasa, te je otvorila niz pitanja vezanih za aktivaciju obala grada Banje Luke. Prezentacija rezultata radionice bila je održana u sklopu Dana arhitekture.

  Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini i organizatori Dana arhitekture u Sarajevu, Lift – prostorne inicijative, su pozvani da prezentiraju svoj dosadašnji rad na „small scale stage-u“.

  Članica Upravnog odbora, Ana Bosankić, je prezentirala rad AABH u proteklih 10 mjeseci kroz primjere konkretnih realizacija iz Plana aktivnosti AABH za razdoblje 2016-2018.

  Prezentirane su realizirane obuke iz Revita, svakodnevno ažurirani web portal AABH, putujuća selektivna izložba Collegium artisticum, internacionalni stručni žiri i rezultati izložbe CA 2017, statistika od 7 puta povećanog članstva u odnosu na zatečeno stanje, novi paketi članarina, ankete, fotografske arhive,tematska okupljanja, kontakti i partnerstva sa inozemstvom, radne grupe u drugim gradovima, partnerstva sa drugim strukovnim udruženjima, HUB AABH kao nova platforma za rad i umrežavanje struke, konkursi koje smo organizirali u proteklih par mjeseci te brojne druge aktivnosti AABH o kojima vas informiramo u kvartalnim izvještajima o našem radu.

  Kolege iz Banja Luke su pozvane na članstvo, te na aktivno i odgovorno sudjelovanje u kreiranju promjena važnih za arhitektonsku struku uz naglasak da uspjeti možemo samo kao zajednica.
  Na diskusiji nakon prezentacije je postavljeno pitanje što nas motivira i kako tako uspješno funkcioniramo iako je sav naš rad zasnovan na volonterskom djelovanju.

  Ana Bosankić je istakla da je glavni motiv našeg djelovanja proizlazi iz jedne zajedničke svijesti da ne možemo očekivati da netko drugi za nas napravi promjene, nego moramo prihvatiti odgovornost i sami raditi na promjenama koje želimo vidjeti, te da ovu grupu aktivnih članova AABH spaja isti entuzijazam ali i zajedničke frustracije i nezadovoljstvo stanjem u struci koje smo odlučili mijenjati.

  AABH je podržala rad Istraživačkog centra za prostor i Dane arhitekture Banja Luka i novčanom donacijom. Najavljena je i izložba Collegium artisticum koja će biti održana krajem septembra u Banja Luci.

  Ana Bosankić © Nejra Durmišević

  Ana Bosankić © Nejra Durmišević

  Članovi Upravnog odbora AABH i koordinatori Dana arhitekture, Nedim Mutevelić i Jasmin Sirčo su prezentirali 3650 Dana arhitekture kroz sistematičan prikaz rasta festivala i promjena koncepta samih predavanja u proteklih deset godina, koliko Dani arhitekture u Sarajevu traju.

  Dinamična i kratka prezentacija je dala uvid u samo dio cjelogodišnjih aktivnosti i rada koji prethodi svakim Danima arhitekture, te je skrenula pozornost na važnost samoedukacije u procesu konstantnog obrazovanja u struci.

  Dani arhitekture su u deset godina svog trajanja formirali i educirali jednu novu arhitektonsku scenu u Bosni i Hercegovini te su svojim predanim dugogodišnjim radom stvorili preduvjete za promjene kojima danas svjedočimo.

  Nedim Mutevelić © Nejra Durmišević

  Nedim Mutevelić © Nejra Durmišević

  Jasmin Sirčo © Nejra Durmišević

  Jasmin Sirčo © Nejra Durmišević

  Veliki broj aktivnih članova AABH i Dana arhitekture Sarajevo na Danima arhitekture u Banja Luci su još jedan znak konsolidacije struke, te ovim putem zahvaljujemo organizatorima – Istraživačkom centru za prostor na pozivu i odličnoj organizaciji i suradnji.

  |Galerija fotografija|


  Datum objavljivanja: 06.06.2017.

  Podijeli

  Iz arhive