AABH Creative HUB: Ko su naši korisnici?
 • 2019-01-09
 • Prije svega godinu dana AABH Creative HUB je otvorio svoje prostorije za arhitekte, dizajnere i ostale kreativce koji su prepoznali kvalitetan radni prostor i ugodnu zajednicu. 

  AABH Creative HUB je zamišljen kao prvi coworking prostor u BiH koji ima za cilj da okupi mlade arhitekte, freelancere i startupe u cilju samozapošljavanja. Ideja je da djeluje kao mrežni centar, nudeći prostor za rad, radionice, izložbe, obuke, a sve sa ciljem ulaska na svjetsko tržište AEC industrije (architecture, engineering and construction industry) i upoznavanja lokalnog tržišta sa internacionalnim standardima.

  Pola godine poslije u našem prostoru su se našli, osim arhitekata, profesionalci iz polja grafičkog dizajna, IT sektora, servisni centar. Dakle, iako prvenstveno namijenjen arhitektima, HUB je otvoren za sve!
  Jedan od startupa iz polja arhitekture je u zadnjih pola godine izrastao vrlo brzo ponajviše kroz outsourcing usluga za EU tržište, te su im uskoro zatrebale nove prostorije za njihov prošireni kolektiv. Ponosni smo što smo kao udruženje mogli pomoći u tome kroz posredovanje poslovne prilike. Iako tužni što ova super ekipa nije više u našem prostoru, sretni smo što svjedočimo rastu jedne kompanije. Želimo puno uspjeha u daljem radu.

  Iskra Leko je u 2018. pokrenula svoj biznis i odabrala je upravo naš prostor kao sjedište svoje kompanije. U nastavku pročitajte Iskrino iskustvo rada u HUB-u:
  “Sa ove vremenske distance mogu da kažem da je moja namjera da pokrenem vlastiti biznis koji će pružati usluge BIM koordinacije i edukacije kao sasvim novu i još uvijek nerazvijenu ponudu na tržištu, pratilo mnogo sretnih okolnosti. Iskoristila sam poticaj lokalne zajednice za razvoj poduzetništva i AABH HUB koji je pružio savršene uvjete za razvoj jedne takve poslovne ideje, ne samo u smislu povoljnih finansijskih i tehničkih uvjeta, već izuzetno entuzijastične i stvaralačke atmosfere koja je donijela mnogo novih poslova, prilika za profesionalni razvoj i ono najvažnije, povezala nas u jednu veliku kreativnu firmu koja bitno utiče na trenutno stanje u struci, a posebno na razvoj mladih inženjera pružajući im stabilnost i prednosti udruženog djelovanja i suradnje. HUB je kao ideja uspio i razvija se u pravcima koje možda još i ne slutimo. HUB je danas sretna okolnost i ohrabrenje za sve.”

  Iskra Leko

  Odnedavno smo bogatiji za novi startup, kompanija „CONTEXT“ čija je suvlasnica naša aktivna članica Narcisa Bašić-Gaković. Više o tome zašto je odabrala HUB kao sjedište kompanije pročitajte u nastavku:
  „Prije nekoliko mjeseci sam osnovala firmu i nije bilo dileme gdje će biti sjedište – naravno u HUB-u AABH u Alipašinoj 2! Razloga ima mnogo zašto baš tu, od ovih tehničkih poput dobre lokacije i vrlo pristupačne cijene za članove AABH, do odlične atmosfere u coworking prostoru i mogućnosti ne samo umrežavanja i zajedničkog rada, već i pronalaska novih poslovnih mogućnosti na čemu AABH u zadnje vrijeme intenzivno radi. I na kraju, meni lično, subjektivno najveći razlog i motivacija je ta što sam i sama bila saučesnik uspostave Hub-a, što vjerujem u ovu priču i poznajem sve sa one druge strane, te želim u budućnosti da je podržim u svakom smislu i da gledam kako nam ‘dijete’ odrasta“

  Narcisa Bašić Gaković

  Na osnovu iskustva iz protekle godine i razgovora sa korisnicima svjedočimo da arhitektonske usluge naših stručnjaka itekako mogu naći svoje mjesto na INO tržištu. Model outsourcinga uz razvoj tehnologije i novih softvera (poput BIM-a) omogućava stručnjacima vrlo lako učešće u procesu projektovanja sa bilo koje lokacije. Pa zašto da ne i iz BiH? S tim u vezi AABH kao strukovna organizacija nastavlja raditi na povezivanju naših stručnjaka sa INO tržištem te se nadamo da ćemo ovu priču zaokružiti kroz projekat koji ćemo u sljedećih godinu dana aktivno razvijati a koji bi trebao da olakša povezivanje i omogući poslovanje domaćih arhitektonskih kompanija sa EU tržištem. Više o istom čitajte uskoro na našoj web stranici.

  U HUB-u je ostalo još par mjesta te pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže. Biti dio ovakvog okruženja znači biti na izvoru informacija, poslovnih prilika, potencijalnih saradnika te uz sve to imati kao korisnik HUB-a niz drugih pogodnosti. Za više informacija konaktirajte nas na email: info@aabh.ba.
  U nastavku više detalja iz naše ponude.

  Podijeli

  Iz arhive