AABH BIM obuka – rezime i novi projekti
 • 2017-07-19
 • Autor: AABH

  Okončan prvi ciklus kursa u Tuzli

  Nakon Sarajeva i Zenice, AABiH je organizirala i realizirala prvi ciklus kursa iz softvera Autodesk Revit za početnike u Tuzli, a koji je okončan u nedjelju 16. jula 2017 godine.
  Posebnost ovog ciklusa je u brojnosti polaznika što je zasluga aktivnih članova AABH iz Tuzle, Ana Bosankić, Maja Ilić i Nedim Čitaković, koji su radili na organizaciji i promociji ovog kursa. Iako je vrijeme godišnjih odmora, uspješno je obučeno 14 arhitekata i 6 građevinskih inženjera raspoređenih u tri grupe. Kurs je održan u učionicama Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole u Tuzli, partnera projekta, čiji je jedan uposlenik takođe prošao proces obuke u ovom ciklusu. Zbog velikog broja zainteresiranih koji se nisu mogli ili stigli prijaviti na vrijeme, AABiH planira drugi ciklus u Tuzli organizirati već u septembru ove godine. Dvadeset obučenih polaznika iz Tuzle su takođe izrazili interes za pohađanjem naprednog kursa.

  ©AABH

  ©AABH


  Napredni kurs


  Niti jedna organizacija ili preduzeće u BiH ne nudi obuku iz Autodesk Revit softvera za napredne korisnike. AABiH finalizira izradu syllabusa za napredni kurs sa čijom realizacijom bi se trebalo početi na jesen ove godine. Napredni ciklus obuke će, pored proširenja stečenih osnovnih znanja i vještina, akcenat staviti na kolaboraciju među inženjerskim disciplinama. Kreiranje jedinstvenog virtualnog modela kojem su pridružene sve informacije iz njegove realne stvarnosti je moguće ostvariti samo uključivanjem učesnika svih faza projektiranja i planiranja u BIM proces. U tom smilu, napredni kurs, ovaj put neće voditi samo arhitekti kako je slučaj na početnom nivou, već i iskusni korisnici BIM aplikacija iz drugih inženjerskih djelatnosti, s kojima će izrada BIM modela biti praktično predstavljena. To takođe znači da će se polaznici pored Autodesk Revita, upoznati i sa drugim BIM aplikacijama, a tu su i nove tehnologije, CNC mašine i 3d printeri. Povezivanje i ostvarenje suradnje AABiH sa domaćom industrijom je imalo za cilj uvođenje obuke rada sa pomenutom tehnologijom unutar naprednog ciklusa obuke koristeći Revit kao aplikaciju za izradu modela. Pored izrade fizičkih modela, napredni kurs će, a takođe zahvaljujući interesu domaće industrije koja će u tom procesu pored interesa za upošljavanjem obučenih radnika, podržati obuku izrade parametrijskih „family“ objekata njihovih proizvoda koji će, nakon izrade biti dostupni svjetskom tržištu projektanata preko internet platformi. U tom smislu, AABiH je u fazi izrade građevinskog internet portala koji bi pored ostalih sadržaja nudio i parametrijske modele građevinskih materijala i opreme domaće industrije, što ne bi bilo moguće bez organizirane napredne obuke inženjera u BIM aplikacijama.


  Osvrt na karakter AABiH organiziranih obuka


  Zbog svega navedenog, kursevi iz Autodesk Revita i drugih BIM aplikacija, a koje organizira i koje će AABiH organizirati u skorije vrijeme su svakako najnapredniji i kvalitetniji u odnosu na obuke koje organiziraju druge organizacije i preduzeća. U tom smislu, naprednom ciklusu obuke će moći pristupiti svi dosadašnji polaznici početničkih kurseva u organizaciji AABiH bez ikakvih uvjeta. Za upis na napredni kurs ostalih zainteresiranih polaznika biće potrebno polaganje odgovarajućeg testa kako bi plan i program naprednog kursa mogao biti uspješno realiziran, jer je zasnovan na određenim bazičnim znanjima koja su obezbijeđena na početnom kursu AABiH. Pored toga, biće obezbijeđene i finansijske olakšice za obučene polaznike AABiH kurseva sa posebnim cjenovnim paketima, značajno nižeg iznosa u odnosu na redovnu cijenu. AABiH će kroz realizaciju određenih projekata za nezaposlene arhitekte i inženjere takođe ponuditi značajne finansijske olakšice kako bi na taj način pomogla njihovu konkurentnost na tržištu rada.

  Ono što je takođe jedna od karaktersitika obuka koje organizira AABiH, a koja nije svojvstvena niti jednoj drugoj edukacijskoj organizaciji, je činjenica da se obuka ne okončava sa dodjelom Uvjerenja. Svi polaznici su okupljeni u zatvorenoj facebook grupi kojom će trajno administrirati instruktori i biti na usluzi svim polaznicima kroz njihov praktičan rad u budućnosti. Pored toga, do kraja godine do kada je planirano, svi polaznici AABiH kurseva će dobiti edukacijski materijal u digitalnoj formi, a koji će AABiH izraditi i publicirati u skorije vrijeme.

  ©AABH

  ©AABH

  ©AABH

  ©AABH

  ©AABH

  ©AABH


  Arhitekti i inženjeri srodnih disciplina iz Tuzle i okruženja, će sudeći po ispoljenom velikom interesu biti pioniri napredne obuke, a u praksi zaokruživanja BIM procesa u fazi projektiranja.
  Obzirom da je Autodesk Revit komercijalni softver i da originalna certifikacija može biti obezbijeđena samo od autoriziranih zastupnika Autodeska, AABiH je izdao Uvjerenja o odslušanom kursu uz priložen plan i program. Predviđeni plan i program kursa koji je ustanovljen prema zvaničnim Autodesk Training programima Revita za početnike uz određena proširenja izradili su certificirane, Autodek Revit Certified Professional, instruktorice Hasnija Kazić, Ilhana Poplata i Iskra Leko.

  ©AABH

  ©AABH


  Zbog činjenice da je još jednom, jedna od najbitnijih stavki u Planu aktivnosti AABiH uspješno realizirana, tako je i organizirana dodjela Uvjerenja u sali MSGGŠ u Tuzli. Tokom obuke je ostvarena srdačna komunikacija među polaznicima i instruktorima, te se nadamo suradnji i u budućnosti. U ime Asocijacije arhitekta u BiH, instruktora i MSGGŠ kao partnera projekta, svim polaznicima želimo puno sreće i uspjeha u budućem radu.


  Datum objavljivanja: 19.07.2017.

  Podijeli

  Iz arhive