DA Banja Luka_2019 Konkurs O STANOVANJU / RE:HOUSING
 • 2019-04-26
 • Istraživački centar za prostor poziva profesionalce i studente arhitekture i srodnih oblasti da učestvuju na KONKURSU s temom O STANOVANJU / RE:HOUSING. Odabrani radovi će biti predstavljeni u okviru jubilarnih petih Dana arhitekture Banja Luka  koji se održavaju od 13. do 19. maja, a biće dodijeljene i nagrade.

  Tema

  Stanovanje je primarna i osnovna funkcija grada, koja čini preko 70% urbane strukture. Ipak, stanovanje nije samo struktura, već i iskustvo prostora. Iskustvo koje je i lično, i kolektivno, i kulturološko – ukorijenjeno u arhetipovima. Premda je tipologija stambenih objekta – u strukturi, programu i kroz eksperimente – pokazala najveći stepen otpora prema promjeni, ipak se sporo i neizbježno mijenja, u skladu sa novim društvenim fenomenima i prostorno-vremenskim odnosima. Savremeni stil života – trend čestih migracija i  upotrebe savremenih tehnologija – mijenjaju percepciju doma kao mjesta obitavanja, lične identifikacije, i mjesta zajedničkog emocionalnog iskustva. Tradicionalni načini stanovanja i tipovi stambenih prostora traže preispitivanje u odnosu na naglašeno dinamične urbane sredine i razvoj pametnih tehnologija, ali i u odnosu na savremene trendove održivog dizajna. Ideja nam je da kroz konkurs i pristigle radove preispitamo promjene u odnosu prema stanovanju u užem smislu – na nivou doma i širem – urbanom okruženju koje su uslovljene  savremenim načinom života, zadržane tradicionalne obrasce i njihovu transformaciju. Tražimo takođe nove pristupe, inovativna rješenja, nove modele koji bi se suprotstavili ustaljenim i preovlađujućim obrascima.

  Cilj izložbe je da otvori pitanja,  podstakne komunikaciju, kritičko mišljenje, promišljanje i naposlijetku da viziju budućnosti stanovanja te prikupi  materijal  koji će biti predstavljen u okviru manifestacije Dani arhitekture Banjaluka 2019. s ciljem podizanja svijesti o raznolikosti i kulturi stanovanja i značaju bavljenja njome.

  Učešće je otvoreno za sve arhitekte i studente arhitekture, ali i ostale koji se kroz svoj rad bave stanovanjem.

  Format radova: fotografija, skica, crtež, računarska vizualizacija, kolaž, tekst do 100 riječi ili kombinacije pomenutih medija.

  Radovi se primaju isključivo u elektronskoj formi.

  Format: pdf A4 i 50x90cm (layout skinuti s linkova: A4 prilog  Template plakat 50×90) Na naznačenom mjestu navesti tražene podatke:
  Imenovanje fajlova: ime_prezime_naziv rada_br

  (br. ukoliko jedan autor šalje više radova) Primjer (Ime_Prezime_RE_HOUSING_1)

  Slanje radova: Radove poslati mejlom na  daniarhitekture.bl@gmail.com s naslovom  KONKURS RE:HOUSING

  Svaki učesnik može poslati najviše 3 rada. U tekstu mejla navesti: ime i prezime autora,adresa, zemlja, kontakt (E -mail, telefon)

  Autorska prava
  Zabranjeno je slanje radova uvredljivog i neprimjerenog sadržaja.
  Radovi koje učesnici šalju moraju biti autorski. Autor  mora imati neotuđiva autorska prava na rad koja su definisana važećim zakonima o autorskim pravima. Strogo je zabranjeno kopiranje takvog sadržaja bez dozvole autora. Organizator se odriče odgovornosti u slučaju povrede ovog prava od strane trećeg lica.
  Organizator ne odgovara za povredu prava ukoliko je neko od učesnika kopirao autorsko delo trećeg lica. Na osnovu pritužbe trećeg lica o povredi prava organizator će reagovati trenutnom diskvalifikacijom učesnika i uklanjanjem rada sa sajta i društvenih mreža.

  Nagrade i priznanja
  Pristigli radovi će biti odabrani i prezentovani na Danima arhitekture koji se održavaju u Banjaluci od 13. do 19. maja 2019. te na sajtu i društvenim mrežama organizatora.
  Organizator će dodijeliti  priznanja po kategorijama za na najbolji odgovor na  temu:

  1. Praksa: za projekat ili realizaciju – priznanje i kratka prezentacija na glavnoj bini Dana arhitekture Banjaluka 2019.
  2. Ideja: posebno priznanje – pogledi i promišljanja –priznanje i kratka prezentacija na glavnoj bini Dana arhitekture
  3. Studentski rad – priznanje, prezentacija na SMALLscale bini Nagrada uključuje:  ulaznice za sve događaje Dana arhitekture BL 2019, izlet, pokrivene troškove puta i smještaja (do maksimalnog iznosa 400KM).Rezultati izložbe će biti objavljeni na sajtu organizatora i korišteni u svrhe publikovanja.
   Svi učesnici će dobiti mogućnost za preuzimanje kvalitetno priređene PDF publikacije u vidu kataloga s reprodukovanim nagrađenim i odredjenim brojem primljenih radova po izboru organizatora izložbe, bez plaćanja nadoknade za autorski honorar. Kalendar
   Prijem radova   najkasnije 1. maj 2019.
   Objava svih radova odabranih za izložbu i digitalni katalog: 15. maj 2019. Digitalna projekcija i izložba na manifestaciji Dani arhitekture 2019.  17-19. maj. 2019.
   Za sva pitanja i dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na e-mail adresu: daniarhitekture.bl@gmail.com Pitanja je moguće slati do 27. aprila 2019.
  4. Žiri:Huan Luis Rivas Navaro (Juan Luis Rivas Navarro) (Španija) PhD
   Ivan Rašković, prof. arh.
   Krešimir Damjanović (Hrvatska) mag. ing. arh.
   Vedrana Ikalović (BiH, Japan), PhD
  5. Organizator
   Istraživački centar za prostor
   www.icprostor.org

   Preuzmi materijal na stranici orginalne objave.

  Podijeli

  Iz arhive