3. međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST
 • 2019-09-05
 • Treći međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST (SUSTAINABLE ARCHITECTURE – ENERGY EFFICIENCY – SAEE) održati će se od 04. do 06. oktobra 2019. u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

  Dosadašnji uspjesi Kongresa pozicionirali su ga kao značajnu tradicionalnu manifestaciju u regionu sa ciljem da se šire afirmiše jedna od najznačajnijih tema savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost. Organizatori Kongresa su Udruženje EKOKULT+, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, sa suorganizatorima arhitektonskim fakultetima iz Podgorice i Zagreba i sufinansiranjem od strane Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.

  Ova velika manifestacija arhitekture i kulture okupiće na jednom mestu najpoznatije kako svjetske  tako i domaće arhitekte i dizajnere na čelu sa deset eminentnih predavača iz deset zemalja koji će predstaviti svoje recentne projekte i prenijeti prisutnima svoj pogled na razvoj savremenog arhitektonskog stvaralaštva. Takođe, u okviru kongresa će biti i realizovane dvije cjelodnevne radionice sa vrhunskim moderatorima – poznatim svjetskim arhitektima koji će na zadate teme dati odgovor zajedno sa mladim arhitektama, studentima i doktorantima iz zemlje i regiona.

  Kongres će, kroz sve segmente, obuhvatiti značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja. To će biti i prilika da se, po prvi put u Srbiji, razmjene iskustva sa najznačajnijim svjetskim i domaćim predavačima i stvaraocima čije kratke biografije možete videti u nastavku:

  THOMAS RAU – Holandija
  Arhitekta, teoretičar, inovator, vizionar i govornik na velikim konferencijama i manifestacijama. Izabran je za holandskog arhitektu godine 2013. i na listi Top 2 ključne ličnosti u oblasti održivosti. Osnivač „Turntoo“ i „Rau architects“, prve dvije lider kompanije posvećene arhitekturi i cirkularnoj ekonomiji.

  BRANISLAV MITROVIĆ – Srbija 
  Profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Redovni član SANU i ULUPDS-a. Autor brojnih realizovanih projekata i pobjednik na konkursima.

  MARIA LANGARITA – Španija
  Dobitnica nagrade “Young Architect of the Year“ 2014. Suosnivačica studija „Langarita-Navarro“, nagrađena priznanjem „Mies van der Rohe Award“ 2013. Predavač na Arhitektonskom fakultetu u Madridu.

  PETER PICHLER – Italija
  Finalista „Dezeen Awards“ za arhitektu godine u usponu, aktivni učesnik i pobjednik arhitektonskih konkursa širom sveta. Radio u studiju „Zaha Hadid“.

  VLADIMIR ĐUROVIĆ – Liban
  Jedan je od najuglednijih pejzažnih arhitekata u svijetu. Završio fakultet pejzažne arhitekture u Engleskoj, a master studije u Americi. Dobitnik prestižne nagrade „Aga Khan“ za trg „Samir Kasir“, kao i svjetskog priznanja za rezidenciju modnog dizajnera Eli Saba.

  ANU PUUSTINEN – Finska
  Osnivačica poznatog finskog studija „Avanto“. Nominovana za nagradu „Mies van der Rohe“, pobjednica brojnih konkursa i dobitnica međunarodnih nagrada.

  IDIS TURATO – Hrvatska 
  Hrvatski arhitekta i profesor na GAF-u u Splitu. Učesnik Bijenala u Veneciji, a autorski projekat sa Sašom Randićem svrstan je u 23 projekata najvećih arhitekata današnjice.

  ROBERT KLUN –  Slovenija
  Istaknuti slovenački arhitekta i dizajner, bivši predsjednik Asocijacije dizajnera Slovenije. Osnivač kompanije „KLUN ambienti“ i pobjednik konkursa za expo paviljon Slovenije u Dubaiju 2020. godine.

  MARCO LAVIT – Francuska
  Osnivač arhitektonskog i dizajnerskog studija „LAVIT“, uvršten na listu „Rising Talent Awards“.

  BILL DUNSTER – Velika Britanija
  Nosilac reda britanske imperije, najveći orden doprinosa umetnosti i nauke. Tvorac arhitektonske firme „Zedfactory“, specijalizovane za projektovanje i razvoj nulte emisije ugljenika. Dobitnik nagrade za održivi razvoj „RIBA“ 2003. Predavač na Univerzitetu Kingston i Harvard.

  Zvanična web stranica kongresa je www.congress-saee.com i na njemu možete pogledati sve informacije kao i rezervisati i kupiti ulaznice za sve segmente kongresa.

  Podijeli

  Iz arhive