23. Salon arhitekture Novi Sad
 • 2022-09-02
 • Društvo arhitekata Novog Sada – DaNS poziva sve zainteresovane da prijave svoje radove za izlaganje na 23. Salonu arhitekture Novi Sad koji će se održati od 15 do 30 oktobra 2022. godine. Otvaranje 23. Salona arhitekture Novi Sad će biti u subotu 15. oktobra u 19 časova, u Novoj galeriji Akademije umetnosti na adresi Bulevar Mihajla Pupina 22 u Novom Sadu. AABH Vam vijest prenosi u cjelosti.

  Međunarodna orijentacija Salona arhitekture je prepoznata kao jedan od identiteta, i to ona koja se tiče našeg najbližeg okruženja i kulturnog prostora. Stoga su u konkurenciji za nagrade Salona arhitekture ravnopravni učesnici sa svojim radovima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Severne Makedonije, zatim Mađarske i Rumunije, kao i arhitekti iz navedenih zemalja sa radovima u nekim drugim sredinama. Salon arhitekture Novi Sad želi da prikaže presek arhitektonske prakse upravo iz tako ocrtanog regiona, kako bi se stvorili bolji uslovi za njeno razumevanje. Iskustva lokalnih scena regiona su različita, te je potrebno negovati mesto njihovog kontinuiranog susreta i preispitivanja, čemu Salon arhitekture Novi Sad služi od svog prvog izdanja 1993. godine.

  Učesnici Salona mogu konkurisati za nagrade u sledećim kategorijama:
  1. Arhitektura (realizovano);
  2. Urbanizam (relizovano);
  3. Enterijer (realizovano);
  4. Konkursni radovi i nerealizovani projekti arhitekture, urbanizma i enterijera;
  5. Digitalni prostor i eksperiment u arhitekturi, urbanizmu i enterijeru;
  6. Studentski radovi;
  7. Publikacije;
  8. Akcija (za ovu kategoriju nagrade neće biti dodeljene)

  Pored tradicionalno zastupljenih kategorija, pojasnili bismo da pod kategorijom 4. Konkursni radovi i nerealizovani projekti arhitekture, urbanizma i enterijera, mogu se smatrati projekti koji predstavljaju
  konkursna, neizvedena ili idejna rešenja. Pod kategorijom 5. Digitalni prostor i eksperiment u arhitekturi, urbanizmu i enterijeru, se podrazumevaju radovi iz oblasti arhitektonske vizualizacije, animacije, game design-a, parametarskog dizajna, digitalne fabrikacije, generativnog i interaktivnog dizajna i slično; kao i scenski dizajn, instalacije, i efemerna arhitektura. Za izlaganje pod kategorijom 8. Akcija, podrazumeva se aktivnost pojedinca ili grupe ljudi, formalne ili neformalne, koji svojim delovanjem brane interese šire zajednice u vezi sa arhitekturom i urbanizmom. U cilju promovisanja dobre arhitektonske i urbanističke prakse u Vojvodini, posebno priznanje Salona biće dodeljeno radovima realizovanim u Vojvodini, koji će biti izabrani među radovima pristiglim za kategorije Salona 1 i 2. Na 23. Salon arhitekture Novi Sad mogu biti prijavljeni radovi nastali ili realizovani u poslednje tri godine, tačnije 2020, 2021 i 2022. godine, koji nisu bili prijavljeni na prošlom Salonu arhitekture. Jedna prijava može sadržati samo jedan rad, prijavljen u samo jednoj kategoriji. Prijave se mogu slati na srpskom ili engleskom jeziku.

  Početak konkursa: 01.07.2022.
  Rok za dostavu radova za selekciju (elektronski): 10.09.2022.
  Rezultati selekcije biće poznati autorima do: 20.09.2022.
  Rok za dostavu plakata za izložbu i materijala za katalog (elektronski): 25.09.2022.
  Otvaranje Salona i dodela nagrada: 15.10.2022.
  Imena članova žirija će naknadno biti dostupna javnosti.

  Kotizacija za učešće na Salonu se plaća samo za radove koji prođu selekciju žirija, u periodu od 20. – 25.09.2022. Kotizacija obezbeđuje izlaganje na Salonu arhitekture, štampu izložbenog rada i jedan primerak kataloga koji će se štampati nakon Salona. Kotizacija iznosi:
  5000 din / 40 eur – za sve učesnike, osim: 3000 din – za članove DaNS-a, 1800 din / 15 eur – za studente 0 din – za učesnike u kategoriji 7. Publikacije, koji umesto uplate kotizacije šalju DaNS-u nepovratno po dva primerka svoje publikacije.

  Sve dodatne informacije možete pronaći na linku.

  Podijeli

  Iz arhive