22. Salon arhitekture Novi Sad postaje digitalan!
 • 2020-09-02
 • U 2020. godini Društvo arhitekata Novog Sada obilježava značajan jubilej – 60 godina postojanja. Od svog nastanka DaNS predstavlja refleksiju stanja i društvene pozicije arhitekture kao discipline, dijeleći sa njom sve padove i uspone. U tom smislu DaNS je još jedna od rijetkih institucija koja je nosilac kontinuiteta profesionalnog bavljenja arhitekturom. Ovo podrazumijeva i akumuliranje svih iskustava i znanja koja su cirkulisala tokom tog perioda.

  Ipak, osnovna ideja Salona nije evociranje uspomena, već formiranje integriteta što će pomoći aktivnoj ulozi koju DaNS ima u savremenom društvenom kontekstu. Salon arhitekture kao format ima upravo tu ulogu – da svojim autoritetom, stečenim kroz decenije postojanja, bude platforma za promovisanje pozitivnih kretanja u struci.

  Ovogodišnje aktivnosti Salona arhitekture Novi Sad prebacuju se u digitalni svijet, te se shodno tome produžava rok za prijavu radova. Radovi se mogu prijavljivati do 10.09.2020. godine. U skladu sa tim, rezultati selekcije bit će poznati do 20.09. Rok za dostavu materijala za sve one čiji radovi prođu selekciju za Salon arhitekture Novi Sad je 27.09.

  Uz ove promjene, došlo je i do izmjene u iznosu kotizacije za selektovane autore, a sve detalje možete vidjeti na linku. (http://dans.org.rs/22-salon-arhitekture-novi-sad-postaje-digitalan/)

  Učesnici Salona mogu konkurisati za nagrade u sledećim kategorijama:

  1. Arhitektura
  2. Urbanizam
  3. Enterijer
  4. Konkursni radovi
  5. Studentski radovi
  6. Publikacije
  7. Digitalni prostor
  8. Eksperiment u arhitekturi
  9. Nerealizovani projekti

  Pod kategorijom „Digitalni prostor“ se podrazumijevaju radovi iz oblasti CGI dizajna (arhitektonske vizualizacije, animacije, game design), parametarskog dizajna, digitalne fabrikacije, generativnog i interaktivnog dizajna i slično. Za kategorije „Arhitektura”, „Urbanizam” i „Enterijer” potrebno je da projekti budu izvedeni. U kategoriji „Nerealizovani projekti” mogu se prijaviti projekti koji predstavljaju neizvedena ili idejna rješenja.

  Jedna prijava može sadržati samo jedan rad, prijavljen u samo jednoj kategoriji. Na Salon mogu biti prijavljeni radovi nastali ili realizovani u posljednje tri godine.

  Katalog 22. Salona arhitekture Novi Sad bit će objavljen u štampanoj i digitalnoj formi, pri čemu će po jedan primjerak biti poslat svakom autoru selektovanog rada.

   

   

  Podijeli

  Iz arhive