IZLOŽBA EU MIES AWARDS U MOSTARU
 • 2022-09-14
 • Pozivamo Vas na otvorenje multimedijalne izložbe „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ 16.09.2022. u Galeriji Kraljice Katarine Kosača sa početkom u 19:30h. Ovom nagradom se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje. Publici će biti predstavljena selekcija projekata recentne arhitekture iz cijele Evrope: 33 rada iz užeg izbora, 7 finalista odnosno pobjedničkih radova, 13 BiH nominiranih projekata iz perioda 2013-2022 kao i osvrt na Barcelona paviljon. Izložba je upotpunjena video/audio zapisima o nastanku i životu izloženih objekata te intervjuima učesnika spomenute izložbe.

  Izložbi će prethoditi predavanje Ivana Blasi, kustosa i koordinatora Fondacije Mies van der Rohe iz Barcelone, koje će se 16.09.2022.g. održati u amfiteatru HD Herceg Stjepan Kosača sa početkom u 17:30. Ivan Blasi je kustos arhitekture, moderator, predavač i izdavač. Direktor je programa i nagrada u Fundació Mies van der Rohe u Barseloni gdje je zadužen za organizaciju dodjele Nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mies van der Rohe i programa Intervencije u paviljonu Barcelone. Predaje u Centru za arhitekturu Barcelona i gostuje kao predavač u KU Leuven, TU Delft, Georgia Tech, Texas AM i Montevideo između ostalih. Pored redovnog doprinosa na međunarodnoj arhitektonskoj sceni, vodio je publikacije oko 20 knjiga o savremenoj arhitekturi i kulturi u izdanju Fundació Mies van der Rohe i kurirao izložbe koje su bile predstavljene u La Biennale di Venezia, Muzeju Nemačke arhitekture, Architekturzentrum Wien, Tbilisijsko bijenale i La cite de l'architecture et du patrimoine u Parizu, između ostalih. U sklopu intervencija u paviljonu Barcelone koje je kurirao izlagali su umjetnici kao što su SANAA, Ai Weiwei, Muntadas, Luftwerk-Iker Gil, Andrés Jaque, Luis Martínez Santamaría, Laura Martinez de Guereñu, Sabine Marcelis i Anna&Eugeni Bach.

  Gostovanje izložbe u Mostaru organizuje Udruženje ForA u saradnji sa festivalom BINA (Beogradska internacionalna nedelja arhitekture). Realizaciju eventa je omogućio Zlatni sponzor Ytong BH d.o.o. iz Tuzle koji je dio međunarodnog koncerna Xella Group, zatim Bljesak Info i naš dugogodišnji partner Grad Mostar.

  Izložba će biti otvorena do 28.09.2022, nakon čega će izložba biti predstavljena i u Sarajevu. Više informacija uskoro 🙂

  Podijeli

  Iz arhive